Băncile nu vor putea creşte dobânzile peste capacitatea de rambursare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Continuă speculaţiile în jurul celui mai recent proiect de regulament prin care Banca Naţională a României (BNR) intenţionează să limiteze riscurile de creditare a populaţiei. Cele

Continuă speculaţiile în jurul celui mai recent proiect de regulament prin care Banca Naţională a României (BNR) intenţionează să limiteze riscurile de creditare a populaţiei.

Cele mai recente discuţii se referă la faptul că rata maximă pe care o persoană se poate angaja să o plătească lunar băncii (sumă rezultată prin aplicarea gradului de îndatorare în raport cu veniturile de la momentul acordării creditului) nu va fi modificată până la scadenţă.

"Deşi e greu de realizat aşa ceva, cei de la BNR au argumentat că astfel se vor evita practicile promoţionale, prin care clienţi fără venituri suficiente pot să atragă credite foarte mari. De fapt, aici au urmărit să-i mulţumească şi pe cei de la Protecţia Consumatorului, care insistau pe introducerea unei formule de calcul al dobânzii", susţin surse bancare citate de Mediafax.

Testul de stres ar putea fi eliminat

Practic, dacă o persoană are de plătit la acordarea împrumutului o rată lunară de 400 de lei, deşi veniturile îi permiteau un grad de îndatorare de cel mult 500 de lei, banca va fi obligată să urmărească, în cazul modificării condiţiilor de creditare, ca suma lunară de plată să nu fie majorată cu mai mult de 100 de lei. BNR a prezentat ieri ultima variantă a proiectului de regulament, care va fi discutată astăzi de către conducerea băncii centrale.

Există unele modificări faţă de proiectul iniţial, cea mai mare realizare a băncilor fiind eliminarea propunerii de aplicare a unui stres-test pentru fiecare client", au adăugat sursele citate. În plus, instituţiile de credit vor fi obligate să calculeze gradul de îndatorare diferenţiat, pe categorii de clienţi, pe destinaţia împrumutului, cât şi pe tipul de credit, respectiv în monedă naţională sau în valută, cu dobândă fixă sau variabilă.

"Această formulă de calcul poate diminua semnificativ gradul de îndatorare, mai ales la creditele în valute exotice. BNR a propus ca pentru băncile unde nu există norme proprii de creditare să fie diminuat gradul de îndatorare de la 40% la 35% din veniturile clienţilor", au mai spus sursele citate.

După intrarea în vigoare a noului regulament, băncile vor trimite spre avizare alte norme proprii, în care vor detalia modul de calcul al gradului de îndatorare, pe baza unor simulări privind, în principal, riscul valutar şi de dobândă. Contactaţi de ziarul "Adevărul", reprezentanţii BNR au ţinut să precizeze că informaţiile complete despre noul regulament vor fi anunţate după publicarea acestuia în "Monitorul Oficial".

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite