Băncile continuă să scumpească creditele de consum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creditele de consum continuă să înregistreze dobânzi efective mai mari de la o lună la alta. Şi asta, în ciuda faptului că Banca Naţională (BNR) transmite semnale de relaxare a costului

Creditele de consum continuă să înregistreze dobânzi efective mai mari de la o lună la alta. Şi asta, în ciuda faptului că Banca Naţională (BNR) transmite semnale de relaxare a costului creditelor.

Astfel, ultimele date publicate de BNR arată faptul că dobânda anuală efectivă pentru creditele de consum acordate populaţiei s-a majorat atât pe segmentul împrumuturilor în lei, cât şi pe cel al finanţărilor în valută. În timp ce, în prima lună a acestui an, costul mediu total al unui credit de consum era de 18,88%, în februarie, dobânda medie anuală efectivă a urcat la 19,03% pentru creditele în lei. Iar scumpirea vine pe fondul relaxării politicii monetare, pentru că Banca Naţională a redus, în prima parte a lunii februarie, dobânda de intervenţie de la 8,75% la 8%. Totodată, o evoluţie ascendentă a fost înregistrată şi pe segmentul împrumuturilor în euro, unde costul s-a majorat uşor, de la 12,60% la 12,66%.

Pe de altă parte, instituţiile de credit au redus dobânzile percepute pentru creditele ipotecare şi imobiliare. Astfel, costul mediu al unei finanţării în lei pentru locuinţe a scăzut de la 11,32%, în ianuarie, la 10,55% în februarie, iar pe segmentul creditelor în euro, dobânzile efective s-au diminuat de la 8,69% la 8,27%.

Totuşi, bancherii spun că, până la jumătatea acestui an, costul total al unui credit acordat persoanelor fizice va scădea chiar şi sub valorile raportate pentru începutul acestui an. Motivul ţine de deciziile Băncii Naţionale. Astfel, rata dobânzii de politică monetară a coborât până la 7,50%, analiştii susţinând că durează cel puţin trei luni până când băncile comerciale vor reflecta deciziile BNR în costul produselor.

Între timp, instituţiile de credit continuă să acorde finanţări populaţiei într-un ritm accelerat. În plus, ţinând cont de evoluţia costurilor pe cele două segmente, dar şi de eliminarea plafonului maxim pentru creditele în valută, soldul împrumuturilor în euro sporeşte într-un ritm mai rapid decât cel al soldului în lei. Astfel, la finele lui februarie, creditele acordate în monedă naţională erau cu 1,5% mai mari decât nivelul din ianuarie, în timp ce finanţările în valută s-au majorat cu peste patru procente.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite