Băncile comerciale europene au depus la BCE patru cincimi din cât au împrumutat cu câteva zile în urmă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băncile din zona euro au constituit la Banca Centrală Europeană (BCE) depozite pe termen scurt de peste 412 miliarde de euro. Suma reprezintă aproximativ patru cincimi din cea luată cu împrumut, pe trei ani, cu doar câteva zile în urmă, de la BCE. Cifrele publicate de Banca Centrală Europeană arată că neîncrederea în pieţele financiare este în continuare la cote ridicate.

Pe perioada vacanţei de Crăciun băncile europene au constituit depozite la BCE în valoare de aproximativ 412 miliarde de euro (539 miliarde de dolari), în ciuda faptului că dobânzile primite sunt semnificativ mici decât cele pe care le plătesc pentru împrumuturile luate cu aproximativ o săptămână în urmă. O situaţie care arată că băncile sunt în continuare extrem de reticente în a-şi acorda împrumuturi unele altora.

Valoarea record a depozitelor overnight făcute la BCE vine la circa o săptămână după ce 520 de bănci europene au împrumutat 489 de miliarde de euro de la BCE, sub forma unor împrumuturi pe trei ani. Depozitele făcute de băncile comerciale la BCE arată că sectorul bancar nu s-a avântat încă să cumpere obligaţiuni ale ţărilor supra-îndatorate, aşa cum oficialii europeni sperau.

criza economica,imprumuturi bce,depozit overnight,dobanzi,BCE,

Atractivitatea facilităţii de depozit a fluctuat foarte mult în ultimii ani de criză, dar în ciuda dobânzilor mai mici decât cele plătite pentru banii atraşi, băncile par a considera încă mai sigure depozitele la BCE decât acordarea de împrumuturi altor bănci comerciale, de unde ar obţine cu siguranţă dobânzi mai mari, dar gradul de siguranţă ar fi în mod cert cu mult mai redus.

Băncile comerciale nu câştigă  ţinându-şi banii la BCE

Dobânda pentru depozitele la BCE este de doar 0,25%, comparativ cu dobânda de 1% la care BCE a oferit împrumuturile pe trei ani. Analiştii financiari consideră că împrumuturile oferite de Banca Centrală Europeană săptămâna trecută au înlăturat riscul de a intra în faliment al băncilor europene, dar au ţinut să precizeze că acestea trebuie să fie reţinute în a-şi majora expunerile pe statele cu probleme.

În ciuda injectării masive de lichidităţi de către BCE, băncile încă sunt îngrijorate având în vedere incertitudinile datoriilor suverane", a declarat Huw van Steenis, analist la cunoscuta bancă de investiţii Morgan Stanley.

Folosirea masivă a depozitelor overnight de la BCE în anul ce urmează arată că obiectivul pe care BCE l-a urmărit, acela de a furniza capital în vederea susţinerii bilaţurilor financiare ale băncilor a eşuat.

Pieţele vor trece astăzi testul ofertei de vânzare de obligaţiuni ce va fi realizată de Italia

criza economica, imprumuturi bce, depozit overnight, dobanzi, BCE,

Încrederea pe care investitorii o mai au în ţările zonei euro va fi testată astăzi, când se va desfăşura licitaţia în valoare de 9 miliarde de euro pentru obligaţiunile pe şase luni ale Italiei şi de 2,5 miliarde de euro pentru obligaţiunile pe trei ani. De asemenea, Trezoreria din Roma plănuieşte o nouă licitaţie de obligaţiuni joi.

Tensiunea din pieţe este la cote ridicate, deoarece nu puţini sunt analiştii care cred că băncile vor prefera să-şi depoziteze banii la BCE în loc să-i folosească pentru achiziţia de obligaţiuni italiene.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite