Băncile centrale discută în septembrie viitorul ratei Libor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mervyn King, guvernatorul Băncii Naţionale a Angliei, a invitat şefii băncilor centrale din lume la o cină, în septembrie, pentru a discuta despre viitorul ratei Libor. 

“Discuţiile dintre bancheri vor începe la întâlnirea stabilită pe 9 septembrie (după cum a sugerat guvernatorul King)“, a afirmat  Jeremy Harrison, purtătorul de cuvânt al guvernatorului Băncii Canadiene, Mark Carney.

”Discuţiile vor continua cu autorităţile de supraveghere, autorităţile de reglementare, băncile centrale şi trezoreriile, când Comitetul Director al acestora se va întruni, săptamana viitoare”, afirmă acesta.

Carney precizează că afirmaţiile făcute cu referire la Libor sunt „profund problematice”, adăugând că “autorităţile publice trebuie să joace rolul principal privind viitorul Libor, iar dacă acesta nu va mai exista, ce altceva va gestiona această tranzacţie”.

Carney declară, că este posibil ca sistemul actual al Libor să nu poată fi remediat în cazul în care băncile raportează o estimare a costului împrumuturilor bancare pentru fiecare în parte, pe perioade şi valute diferite. El a adăugat că se doreşte o apropiere a ratelor de bază dacă este posibil.

Multe dintre băncile mari din lume sunt investigate pentru că se presupune că au încercat să manipuleze Libor-ul, folosind o rată a dobânzii scăzută pentru împrumuturi de peste 200 de trilioane de lire sterline.

Ratele scăzute ale Liborului, alături de dobânda pe care băncile o cer celorlalte pentru creditele pe termen scurt, duc la stimularea creditării pe pieţele financiare şi astfel să încurajeze creşterea economică.

Scăderile înregistrate de Lobor şi rata dobânzii practicată pe piaţa interbancară din Londra asigură o îmbunătăţire substanţială a situaţiei pieţelor, într-un moment în care dobanzile politicii monetare impuse de banca centrală se află la niveluri foarte scăzute, scrie „Financial Times”.

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite