Băncile, acuzate de pierderea banilor UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firmele de consultanţă specializate în fonduri europene consideră că băncile caută nod în papură când refuză să crediteze un dosar de cofinanţare.

Pentru accesarea de astfel de fonduri, UE decontează o parte din investiţia în dezvoltarea afacerii lor, în unele cazuri de până la 70% din valoarea proiectului, însă restul de bani trebuie asiguraţi din banii solicitantului, care apelează la un credit. Ei trebuie să aibă şi banii necesari începerii proiectului.

Însă consultanţii spun că o treime din firmele care au apelat la bănci au avut probleme în a obţine finanţare. „În ultimul an, 5% din clienţii noştri au renunţat la proiecte pentru că nu au primit bani de la bancă la timp pentru a depune proiectul pentru finanţare europeană chiar dacă era eligibil", a declarat Roxana Mircea, director în cadrul firmei de consultanţă Teia, prezentă în cadrul evenimentului „Ziua europeană pentru finanţarea IMM-urilor".

În replică, reprezentanţii băncilor spun că au tot interesul să sprijine mediul de afaceri, doar dosarele incomplete fiind respinse. „Firmele trebuie să fie atente ca dosarul depus la bancă să fie complet, să cuprindă o cerere de finanţare, solicitanţii trebuie să aibă un plan de afaceri coherent", spune Monica Arkoşi, reprezentant al Departamentul de Clienţi Corporatişti al BRD.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite