Băncile şi SIF-urile domină topul creşterilor la bursă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima şedinţă bursieră a săptămânii a marcat un nou maxim de lichiditate, înscriindu-se pe acelaşi trend crescător susţinut toată săptămâna trecută. Valoarea totală a tranzacţiilor

Prima şedinţă bursieră a săptămânii a marcat un nou maxim de lichiditate, înscriindu-se pe acelaşi trend crescător susţinut toată săptămâna trecută.
Valoarea totală a tranzacţiilor perfectate s-a ridicat la 51,6 milioane RON (14,6 milioane de euro), marcând maximul ultimelor trei luni. "Sesiunea de astăzi (n.red. - ieri) demonstrează o dată în plus că bursa a depăşit perioada de
criză
. Există un mare optimism în piaţă, care se manifestă, în primul rând, la nivelul lichidităţii", apreciază Marcel Murgoci, director de tranzacţionare al Estinvest Focşani.
Societăţile de Investiţii Financiare (SIF) şi Banca Transilvania (TLV) au ţinut capul de afiş al şedinţei. Titlurile SIF 2 Moldova au urcat, ieri, cu 4,55%, ultimul preţ de tranzacţionare fiind de 2,5300 RON/acţiune. La cursul de 2,4600 RON a fost perfectată şi o tranzacţie specială (Deal) cu un pachet de 300.000 de acţiuni SIF 2. Titlurile SIF 4 Muntenia s-au apreciat cu 3,70%, până la 1,68 RON/acţiune, cele ale SIF 3 Transilvania - cu 2,94% până la 2,45 RON/acţiune, în vreme ce titlurile SIF 5 Oltenia au înregistrat o creştere cu "numai" 1,72%, până la 2,95 RON/acţiune. În sectorul bancar, titlurile TLV au încheiat şedinţa la preţul de 1,1100 RON/acţiune, în creştere cu 4,72%, plasând emitentul pe locul patru în topul celor mai mari aprecieri, în vreme ce titlurile BRD s-au apreciat cu aproape trei puncte procentuale. O urcare spectaculoasă, cu 6,86%, au înregistrat titlurile Băncii Comerciale Carpatica (BCC), în urma anunţului potrivit căruia acţionarii vor analiza la adunarea generală din 11 noiembrie propunerea conducerii de a majora capitalul social cu 24 milioane de lei (6,77 milioane de euro).
"Toate aceste creşteri sunt cu atât mai semnificative cu cât au loc pe fondul unei lichidităţi mult mai mari comparativ cu şedinţele anterioare. Este posibil ca o parte din aceste creşteri să fie efectul mai întârziat al confirmării datei de aderare la Uniunea Europeană", explică Murgoci.
Creşterile s-au menţinut şi în sectorul petrolier. Titlurile SNP Petrom (SNP) au depăşit pragul de 0,56 RON, încheind, ieri, la cursul de 0,5750 RON, în urcare cu 2,68% faţă de şedinţa anterioară. şi titlurile Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC) au revenit pe creştere, ultimul preţ de tranzacţionare fiind de 0,0906 RON/acţiune.
Titlurile Transelectrica (TEL) au ajuns la preţul de 29,60 RON (+1,72%). "În cazul Transelectrica, aprecierile din ultima perioadă pot fi puse pe seama unor clienţi importanţi care au intrat acum în piaţă. Este vorba de cei care au aşteptat semnale pozitive la nivel macro, şi odată cu confirmarea acestora s-au hotărât să cumpere", apreciază directorul Estinvest.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite