Bancherii străini sfătuiesc investitorii să cumpere lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investitorii ar trebui să cumpere lei, fiindcă moneda naţională şi-ar putea reveni din minimul istoric, în condiţiile în care turbulenţele de pe scena politică scad în intensitate, transmit bancherii străini. Măsurile de austeritate - care încep să prindă contur - şi dezgheţarea finanţării internaţionale sunt argumente suplimentare.

Banca franceză Societe Generale recomandă investiţiile în lei, anticipând că moneda naţională se va aprecia, din nou, până la valoarea de 4,2 lei pentru un euro, potrivit Bloomberg. Cursul de schimb a a alunecat la nivelul-record de 4,3905 lei pentru un euro, după care şi-a mai recuperat 0,4% din pierdere, până la 4,3504. Referinţa publicată marţi de BNR pentru euro a fost de 4,3523 lei/euro.

Şi faţă de dolar, leul s-a depreciat cu 0,4%, atingând cel mai mic nivel din 1989. FMI a amânat reuniunea board-ului de la 25 iunie, când trebuia să dezbată scrisoarea de intenţie a României, după ce Curtea Constituţională a anulat măsura reducerii pensiilor cu 15%. După anunţul majorării TVA la 24%, liderii opoziţiei au anunţat înaintarea unei noi moţiuni, după ce vor reuşi să adune 236 de voturi necesare pentru căderea Guvernului.

„Cum Cabinetul a supravieţuit votului de neîncredere în urmă cu două săptămâni, este puţin probabil să cadă acum, în urma unei moţiuni suplimentare", au transmis cei de la Societe Generale.

Cursul de schimb la care se tranzacţionează leul este „extrem de atractiv" în opinia bancherilor francezi. Riscul de pierderi pe cursul recomandat este limitat, având în vedere că BNR va interveni pe piaţă pentru a limita scăderi suplimentare ale monedei naţionale.

„România nu are probleme de lichiditate şi îşi poate plări datoriile graţie unei rezerve constituite la începutul anului", a declarat, ieri, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu. Ţinta de deficit bugetar pentru acest an - de 6,8% din PIB - nu va fi modificată.

Leul s-a apreciat cu 0,6% în raport cu euro în prima oră a şedinţei interbancare de miercuri, în linie cu valutele din regiune, iar cotaţiile din piaţa interbancară au coborât până la 4,3620 - 4,3650 lei/euro.

Sentimentul pozitiv de pe pieţele financiare din regiune are la bază aprecierea monedei unice europene în raport cu dolarul american. Zlotul polonez s-a apreciat cu 0,6%, iar forintul a consemnat un avans de 0,4% în raport cu euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite