Bancherii profită de pe urma reformei din SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce au cheltuit milioane de dolari pentru a împiedica reforma, băncile au găsit acum modalităţi de a câştiga din aceasta. Proiectul de reformă a fost supus votului Senatului săptămâna trecută, trecând cu 60 de voturi pentru şi 39 împotrivă.

Noua legislaţie financiară va fi semnată astăzi de preşedintele Barack Obama, după ce camera superioară a Congresului a trimis-o acestuia spre promulgare, informează Reuters.

Încercând să evite repetarea situţiilor în care instituţiile de creditare au fost salvate cu fonduri publice, măsurile introduse vor garanta Guvernului mai mult control asupra băncilor şi a produselor financiare, oferind agenţiilor de reglementare putere de constrângere a activităţii marilor creditori. Autoritatea acestora se va extinde până la confiscarea şi lichidarea unei companii, dacă falimentul acesteia ameninţă economia naţională.

CINE PIERDE

Astfel, băncile vor fi obligate să păstreze capital separat în eventualitatea izbucnirii unei noi crize, situaţie în care pierderile nu vor mai fi suportate de contribuabili, ci de acţionari. Tot în acest sens va fi creat şi un birou de protecţie a consumatorilor, aflat în subordinea Rezervei Federale, aceasta urmând să devină principalul agent de reglementare a sectorului financiar.

Deşi multe dintre prevederile iniţiale au fost înlăturate, Obama este încrezător în eficacitatea revizurii, declarând că ea va proteja cetăţenii de „criza care a dus la pierderea a opt milioane de locuri de muncă".

Pe termen scurt, noile măsuri ar putea duce la scăderea profiturilor instituţiilor de creditare cu până la 11%. Pe termen lung însă, bancherii vor transfera pierderile asupra clienţilor prin taxe mai mari.

SOLUŢII PENTRU FIECARE MODIFICARE

De la anunţarea noilor reguli, mai multe bănci americane, printre care Regions Financial of Alabama şi Fifth Third of Ohio, au aplicat, pentru prima dată, un comision lunar de administrare a conturilor de bază.

Confruntându-se cu noi limite ale taxelor aplicate pentru cardurile de debit, instituţii precum Bank of America şi Wells Fargo percep noi sume pentru administrarea conturilor curente, potrivit „The New York Times".

Pentru a contracara măsura care limitează abilitatea băncilor de a tranzacţiona derivate, titanii J.P. Morgan Investment Bank şi Goldman Sachs îşi întăresc operaţiunile de brokeraj cu derivate.

Bancherii au găsit soluţii până şi pentru cea mai importantă modificare, ce prevede restricţionarea instituţiilor de a folosi propriile fonduri în operaţiuni considerate riscante. Ei vor delega agenţi care vor continua să efectueze aceste tranzacţii, însă obligându-i să lucreze şi cu clienţi.

Astfel, băncile ar putea nu numai să acopere eventualele pierderi cauzate de reformă, ba chiar ar putea înregistra profituri.

"Reformava oferi cea mai puternică protecţie financiară a clienţilor din istorie."
Barack Obama
preşedintele SUA

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite