Bancherii caută artificii pentru a evita taxele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Considerat iniţial de analişti o „petardă udă“, noul sistem de taxare a sectorului bancar va determina acţiuni puternice din partea instituţiilor de credit. Ideea implementării noului impozit bancar a fost înaintată de mai mulţi lideri mondiali, însă analiştii şi bancherii insistă că, dacă nu este globală, măsura va dăuna.

În teorie, băncile nu ar putea evita plata noilor taxe din cauza implementării sale la nivel global. În practică, liderii mondiali nu au reuşit să elaboreze un plan comun de impozitare a sectorului bancar. Aflate încă în discuţii, noile planuri pun accent pe nevoia ca fiecare guvern să creeze propriile norme, în funcţie de circumstanţele naţionale specifice şi propriile sisteme fiscale.

Românii au cumpărat chiar de cinci ori mai mult euro decât într-o zi obişnuită

Economia României, în derivă / Cât va mai creşte euro şi cum a ajuns România în această situaţie

Cu toate acestea, indiferent cât de permisivă va fi noua schemă de impozitare, analiştii sunt de părere că instituţiile bancare mari vor prefera să-şi mute afacerile în state care nu vor aplica taxa.

„Ne aşteptăm ca această legislaţie să ducă la o reanalizare a spaţiului în care se desfăşoară tranzacţiile şi la centralizarea activităţilor, micşorând astfel impactul taxelor", au declarat specialiştii USB John-Paul Crutchley şi Alastair Ryan într-un raport recent.

Prin astfel de acţiuni, principalele cinci bănci listate la bursa londoneză şi-ar putea micşora considerabil contribuţiile, acestea ajungând la 1,3 miliarde de lire.

CINE CÂŞTIGĂ

Ministrul de Finanţe englez, George Osborne, a declarat că „această criză a izbucnit în sectorul bancar şi falimentul creditorilor a impus costuri enorme asupra întregii societăţi, prin urmare este corect ca, în viitor, băncile să contribuie cu sume proporţionale riscului pe care îl exercită", potrivit BBC.

Noile măsuri ar putea duce şi la închiderea filialelor instituţiilor bancare străine ce operează în statele care vor implementa această nouă taxă. În plus, impozitarea suplimentară s-ar putea materializa în dobânzi mai mari aplicate consumatorilor.

Deoarece sunt vizate băncile mari, acest lucru ar putea duce la creşterea profitului creditorilor mici, a căror contribuţie va fi mult mai redusă. Instituţiile bancare transfrontaliere ar putea pierde pe două planuri.

Ca parte a noului buget de urgenţă, George Osborne şi-a declarat intenţia de a micşora impozitele pe profit, măsură ce se va aplica însă numai sumelor obţinute din activităţi desfăşurate pe teritoriul Angliei.

REACŢIILE BANCHERILOR

Asociaţia Bancherilor Britanici a declarat că acceptă în totalitate rolul pe care trebuie să-l îndeplinească în relansarea economică, dar a insistat asupra faptului că, dacă nu sunt adoptate la nivel global, măsurile vor afecta instituţiile naţionale.

Ei au amintit că, datorită competitivităţii din sectorul bancar, în Anglia sunt create anual slujbe. Necesitatea coordonării mondiale a fost subliniată şi în scrisoarea comună a miniştrilor de Finanţe englez, german şi francez, care au cerut „condiţii echitabile de concurenţă". 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite