Bancherii atacă iar Ordonanţa creditelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a evita procesele cu clienţii nemulţumiţi, dar şi pierderile, băncile încearcă din nou să schimbe Ordonanţa 50. Reprezentanţii băncilor vor să ceară preşedintelui Băsescu să nu promulge legea de aprobare a Ordonanţei. Ei au adus din nou o serie de amendamente actului normativ.

Ordonanţa 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori se aplică de la 20 septembrie şi pentru împrumuturile în derulare. Modul de aliniere a contractelor, prin care unele prevederi ale Ordonanţei au fost interpretate în favoarea băncilor, a stârnit nemulţumirea multor clienţi. Astfel, bancherii au ajuns să se confrunte cu sute de clienţi care îi ameninţă cu procese.

În cazul în care banca ar pierde unul dintre aceste procese, va fi nevoită să constituie provizioane pentru toate creditele din portofoliu, iar asta ar genera automat pierderi în sistem, spune Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor. Tocmai pentru a nu se ajunge în această situaţie, bancherii plusează şi încearcă din nou să obţină modificarea actului normativ. Asociaţia Română a Băncilor vrea să ceară preşedintelui Traian Băsescu să nu promulge legea de aprobare a Ordonanţei dacă aceasta iese din Parlament în forma actuală.

Decizia finală, săptămâna viitoare

Bancherii au venit cu propuneri punctuale de modificare a Ordonanţei în cadrul întâlnirii pe care au avut-o luni cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor, Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi Consiliului Concurenţei. În baza acestora, Comisia de Buget, Finanţe şi Bănci din Camera Deputaţilor va lua o decizie. Bancherii propun ca marja de dobândă să poată fi modificată, costul total al creditului să poată fi menţinut, iar comisioanele să poată fi regrupate sau redenumite, potrivit unor surse bancare. În urma propunerii amendamentelor, deputaţii au decis amânarea deciziei finale pentru săptămâna viitoare. Samuel Calotă, vicepreşedintele ANPC, se aşteaptă însă ca Ordonanţa să fie aprobată fără modificări de Camera Deputaţilor şi să fie promulgată de preşedinte.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite