Bancherii vor sa schimbe legislatia anticoruptie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea Asociatiei Romane a Bancilor propune modificarea Legii 78/2000 privind prevenirea si combaterea faptelor de coruptie, respectiv a articolului 10, care stipuleaza ca acordarea de credite

Conducerea Asociatiei Romane a Bancilor propune modificarea Legii 78/2000 privind prevenirea si combaterea faptelor de coruptie, respectiv a articolului 10, care stipuleaza ca acordarea de credite cu nerespectarea normelor interne de creditare este pedepsita cu inchisoare de la 5 la 15 ani. Demersul este sustinut de BNR, ca si de comisiile buget, finante, banci din parlament. "Nu vrem sa protejam pe cineva, ci sa corectam o anomalie. Nu poate fi pusa la acelasi nivel de gravitate incalcarea legii cu nerespectarea normelor interne", declara pentru Adevarul presedintele ARB, Radu Ghetea. Spre exemplu, adauga aceeasi sursa, incalcarea normelor de creditare poate fi si lipsa vizei de la evaluator, ceea ce inseamna ca o greseala operationala e pedepsita in acelasi mod cu incalcarea legii.
Tranzactiile suspecte pot fi blocate o saptamana
Motive de nemultumire din partea reprezentantilor bancilor comerciale exista, de asemenea, vizavi de Legea prevenirii si combaterii spalarii banilor. Se stie ca o banca are obligatia de a raporta catre Oficiul de profil orice tranzactie de peste 10.000 euro, iar acesta o poate bloca. In situatia in care se dovedeste ca nu avem de-a face cu o operatiune de spalare de bani, relatia bancii cu clientul e serios afectata. Prin urmare, "trebuie sa ne aliniem la ceea ce se intampla in Uniunea Europeana, unde termenele sunt foarte scurte - intre 24 si 48 de ore", spune Ghetea. In replica, purtatorul de cuvant al Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, Nicolae Fuiorea, precizeaza pentru ziarul nostru ca Oficiul poate suspenda efectuarea unei tranzactii timp de maximum 3 zile, iar Parchetul e in masura sa dispuna prelungirea cu inca 4 zile, dar relativ putine tranzactii sunt in aceasta situatie. "Uneori este nevoie si de investigatii in strainatate si de aceea nu vom scurta termenul", spune Fuiorea. Legislatia europeana nu fixeaza un termen, ci stabileste competenta de a suspenda tranzactiile suspecte, argumenteaza reprezentantul Oficiului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite