Bancherii se bat pe banii românilor din străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

aşa-numitele "credite fără frontieră".Este cunoscut faptul că românii plecaţi la muncă în străinătate îşi folosesc banii în special pentru construirea sau amenjarea locuinţelor. Însă

aşa-numitele "credite fără frontieră".
Este cunoscut faptul că românii plecaţi la muncă în străinătate îşi folosesc banii în special pentru construirea sau amenjarea locuinţelor. Însă nu întotdeauna sunt suficiente veniturile lor obţinute peste graniţă pentru astfel de investiţii. Cum instituţiile bancare din străinătate nu finanţează proiectele imobiliare din România, în special din cauza riscului şi imposibilităţii stabilirii unei garanţii pe imobilul de aici, singura soluţie rămâne obţinerea finanţării de la o bancă din România. "Românii, deşi stabiliţi în străinătate, sunt totuşi foarte legaţi de ţară, mulţi doresc să achiziţioneze sau să construiască o casă în România. Nici obţinerea unui credit de nevoi personale în străinătate nu reprezintă o alternativă, sumele astfel obţinute fiind prea mici pentru o achiziţie imobiliară în România", ne-a declarat Rozaura Stănescu, şeful Departamentului Strategie şi Marketing din BRD - Groupe Societe Generale.
Băncile au studiat acest fenomen şi au găsit oportunitatea unei afaceri profitabile, prin lansarea de noi oferte de credite imobiliare din ce în ce mai avantajoase pentru aceşti potenţiali clienţi, bazându-se şi pe faptul că sumele trimise de români în ţară au crescut substanţial de la an la an. La 4,3 miliarde de euro în 2005, faţă de 1,92 miliarde în 2003 sau 2,93 miliarde în 2004.
Având venituri mai mari, conaţionalii noştri pot obţine şi împrumuturi mai consistente, ceea ce nu este doar în avantajul lor, ci şi al băncilor.
De altfel, instituţiile bancare care oferă astfel de servicii raportează deja o creştere peste aşteptări a cererii, iar previziunile optimiste în ceea ce priveşte acest segment sunt alimentate şi de perspectiva integrării în UE.
Doar birocraţia băncilor, care continuă să existe, ar mai putea să taie din elanul clienţilor care apelează la astfel de credite.
Se solicită o serie de documente, pornind de la cele obişnuite pentru obţinerea unui credit ipotecar până la cele superlegalizate. De exemplu, se cer atât scrisori de recomandare de la angajatorul din afara ţării, copie după contractul de muncă şi traducerea/legalizarea acestuia, după caz, fişă fiscală sau copia declaraţiei speciale privind veniturile sub formă de salarii din străinătate şi copia dovezii de plată a impozitului aferent venitului sub formă de salarii în ţara în care se realizează acestea. Documentele emise de către angajatorul străin vor fi supralegalizate, prin aplicarea apostilei sau de către misiunea diplomatică sau Consulatul român. La aceste documente se mai solicită şi certificatul de cazier judiciar valabil, emis de către autorităţile din ţara adoptivă, ultima factură de utilităţi, documente din care să rezulte angajamentele de plată pe care solicitantul le are în România şi străinătate. La categoria comisioane, amintim de cel de risc valutar, de 1% asupra sumei totale, plătit o singură dată, de cel de 15 euro, reprezentând costul de analiză a dosarului, şi de cel de acordare a împrumutului, de minimum 200 de euro.

Oferte şi condiţii
* Banca Italo-Romena. "Credit fără frontiere", împrumut ipotecar maximum 15 ani, cu o dobândă actuală de 3,5%, plus Euribor (circa 5% pe an).
* Unicredit. Credite imobiliare şi ipotecare pentru construcţie/modernizare/cumpărare de locuinţă sau casă de vacanţă. Vârsta minimă 22 de ani, venitul minim 1.000 de euro. Banca ia în considerare la avans (minimum 25%) şi contravaloarea materialelor cumpărate sau a lucrărilor deja realizate. În funcţie de produsul ales, dobânzile variază de la 5,95% la 9% pe an pentru împrumuturile în valută.
* Piraeus Bank, credit ipotecar sau imobiliar. Vechime minimum 3 luni, salariu de cel puţin 300 de euro, vârsta 18 ani. Dobânda anuală pentru euro este de 8,5%/an.
* BRD. Credit imobiliar special pentru românii din străinătate, cu dobândă variabilă, în acest moment de 7,79% pe an la cele contractate în euro. Venitul minim este de 600 de euro, solicitantul trebuind să aibă o vechime la ultimul loc de muncă de 12 luni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite