Bancherii vor ajunge cei mai bine plătiţi salariaţi români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza de personal, ca urmare a deschiderii a tot mai multor sucursale, forţează instituţiile de credit să acorde salarii cât mai mari Salariile din sistemul bancar le vor depăşi pe cele

Criza de personal, ca urmare a deschiderii a tot mai multor sucursale, forţează instituţiile de credit să acorde salarii cât mai mari

Salariile din sistemul bancar le vor depăşi pe cele din sectorul farmaceutic. Aproape la unison, preşedinţii şi directorii băncilor comerciale spun că, din cauza lipsei de personal, vor fi nevoiţi să menţină tendinţa de creştere accelerată a salariilor.

După ce, la sfârşitul primului trimestru al anului curent, câştigul salarial net din sectorul financiar bancar a ajuns la o medie de 3.064 lei, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică, concurenţa dintre bănci va aduce noi creşteri salariale. Începând cu anul 2002, moment în care au început să crească rapid şi creditele de consum acordate populaţiei, salariile din sistemul bancar au înregistrat ritmuri de creştere variind între 25% şi 33%. Motivul ţine de extinderea agresivă a reţelelor de unităţi bancare, evoluţie care a condus la nevoia de a atrage cât mai mulţi salariaţi.

Petru Rareş, preşedintele Institutului Bancar Român, declara recent că forţa de muncă este tot mai scumpă. "Consecinţa concurenţei dintre bănci va fi creşterea salariilor până la niveluri insuportabile", spunea Rareş în cadrul unui forum pe teme financiar-bancare.

Farmaciştii se luptă cu bancherii pentru cele mai mari salarii

Diverse studii realizate de firme de consultanţă în resurse umane arată faptul că cei mai bine plătiţi angajaţi sunt cei din sectorul farmaceutic. În acest domeniu, salariile pornesc de la circa 400 euro pentru reprezentanţii de vânzări şi ajung chiar la peste 4.000 euro pentru poziţii de top-management. Adică o grilă de salarizare aproape similară cu cele întâlnite în alte state din Europa Centrală. Pe de altă parte, instituţiile de credit autohtone deja oferă chiar şi 300-400 euro pentru cei care se angajează, dar nu au experienţă. Iar perspectivele următorilor doi ani indică noi creşteri ale salariilor. Asta pentru că, în anul curent, vor fi deschise între 600 şi 1.000 de noi unităţi bancare. Iar cum o agenţie are circa 3-4 angajaţi, rezultă un necesar de aproape 4.000 de oameni.

Iar cea mai mare presiune de creştere a salariilor vine din partea băncilor mici care au planuri de dezvoltare. Astfel, având nevoie de personal calificat, aceste instituţii vor încerca să fure personal de la alte bănci. Totuşi, extinderea agresivă a numărului de sucursale înseamnă şi un compromis de calitate, băncile fiind nevoite să îşi ia oameni mai puţin pregătiţi pentru a acoperi locurile de muncă nou-create.

Salariul mediu de 500 de euro, abia în 2010

Estimările Comisiei Naţionale de Prognoză indică faptul că, la nivel naţional, salariile ar putea creşte cu circa 20%, urmând ca, în perioada 2008 - 2009, sporul să fie de circa 10%.

Astfel, în 2010, salariul mediu brut ar putea ajunge la peste 550 euro (calculat la un curs de schimb de 3,20 lei/euro). Iar până în 2013, câştigul salarial ar putea depăşi 700 euro. Iar discrepanţele dintre cele mai bine şi cele mai prost plătite domenii se vor accentua.

Top 3 cele mai bine plătite domenii

Intermedieri financiare 3.064 lei
Extracţia hidrocarburilor 2.194 lei
Transporturi aeriene 2.131 lei

Top 3 cele mai prost plătite domenii

Prelucrarea lemnului 581 lei
Tăbăcirea şi finisarea pieilor 597 lei
Articolele de îmbrăcăminte 605 lei

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite