Bancherii: Ne aşteptăm la un nou val de restructurare a creditelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma aplicării măsurilor de austeritate de către guvernanţi, în special a reducerii cu 25% a salariilor bugetarilor, bancherii se aşteaptă la un nou val de restructurări ale creditelor şi spun că 25-30% din clienţii băncilor vor fi afectaţi.

"Ne aşteptăm să existe un al doilea val de restructurare a creditelor generat de aceste măsuri. Eu cred că sistemul bancar este pregătit să facă faţă acestui val", a spus Sergiu Oprescu, preşedintele Alpha Bank România.

El a adăugat însă că, în acest caz, nu va fi vorba de o restructurare pe un caz în care clientul îşi pierde locul de muncă, cum s-a întâmplat anul trecut în mediul privat, ci de o reducere a salariilor. În acest caz, costurile de restructurare vor fi mai mici atât pentru bancă, cât şi pentru client.

La rândul său, Cătălin Pârvu, directorul general executiv al Piraeus Bank, a arătat că, în 2006-2008, creditarea a crescut foarte mult, iar acum foarte mulţi au ajuns în situaţia în care nu mai pot să-şi achite ratele. El a adăugat că reducerea salariilor bugetarilor ar putea aduce restructurări de credite pentru 25-30% din portofoliul de credite, iar acest proces presupune costuri suplimentare pentru bănci.     

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite