Banca centrală a Greciei avertizează: Ultima şansă de a rămâne în zona euro!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grecia trebuie să facă toate eforturile posibile pentru a evita excluderea ei din zona euro, ceea ce ar duce nivelul de trai înapoi cu câteva decenii, au avertizat astăzi oficialii băncii centrale a statului.

Ceea ce este în joc este dacă ţara va rămâne sau nu în zona euro“, au punctat economiştii instituţiei în raportul lunar de politică monetară, transmite Reuters.

Banca centrală a îndemnat noua coaliţie de guvernare a statului să facă tot ce se poate pentru a recâştiga încrederea pieţelor şi pentru a implsiona revenirea economică.

„Există două obiective naţionale pe care trebuie să le urmărim cu orice cost: să generăm surplus primas şi să accelerăm revenirea“, se arată în raportul băncii centrale.

„Poziţia Greciei în cadrul zonei euro este o reuşită istorică a ţării, care nu poate fi pusă la îndoială“, a declarat Evangelos Venizelos, ministrul de Finanţe elen, atunci când apartenenţa Greciei a fost pusă în pericol de posibilitatea organizării unui referendum în acest sens.

Practic, George Papandreou, fostul premier elen, a cerut la începutul acestei luni organizarea unui referendum pentru ca poporul să decidă dacă va accepta sau nu pachetul de asistenţă financiară externă oferit de Bruxelles la summitul extraordinar de la 26 octombrie. Mai mulţi oficiali au avertizat încă de pe atunci că în joc este viitorul Greciei în zona euro. 


„Situaţia este atât de încordată încât, practic, va fi vorba de un referendum privind calitatea de membru al zonei euro“, a declarat atunci Alexander Stubb, ministrul finlandez al Afacerilor Europene şi Comerţului, într-un interviu pentru postul finlandez de televiziune MTV3.

„Grecia şi-a asumat un nou program, care include reforme structurale. Dintr-o dată, dacă votează împotrvia acestor reforme, atunci Grecia devine un stat care încalcă acordul“, a spus oficialul finlandez.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite