Banca Naţională n-a putut ţine inflaţia în frâu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economiştii susţin că rata inflaţiei a urcat până la 7,9%-8% în 2010 şi că BNR nu a avut instrumentele necesare pentru a contracara efectele date de majorarea preţurilor administrate şi a accizelor. România a ratat ţinta de inflaţie şi în 2010, iar analiştii cred că acest lucru se va întâmpla şi în acest an. Principalele riscuri pentru evoluţia preţurilor rămân creşterile de taxe.

Rata anuală a inflaţiei s-a situat la finele anului trecut la 7,9%-8%, pe fondul creşterii TVA, a preţurilor administrate (preţul gazelor, al energiei electrice, termice, transport feroviar) şi a accizelor, estimează analiştii economici. Institutul Naţional de Statistică publică astăzi datele privind rata anuală a inflaţie în 2010.

Indicatorul s-a plasat sub nivelul de 8,2% prognozat în noiembrie de Banca Naţională a României (BNR), însă ţinta de inflaţie fixată pentru 2010 la 3,5% plus/minus un punct procentual a fost ratată pentru al patrulea an consecutiv.

Banca centrală, cu mâinile legate

Analiştii economici sunt de părere că factorii care au determinat creşterea preţurilor de consum nu au depins de banca centrală. Lucian Anghel, economistul-şef al BCR, a arătat că este greu să te lupţi cu majorarea preţurilor administrate şi a accizelor prin instrumentele BNR. „Factorii care au determinat în trecut creşterea preţurilor de consum nu au depins de BNR", este de părere şi Rozalia Pal, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank, potrivit Mediafax.

Nicolaie Chidesciuc, economistul-şef al ING Bank, crede că rata inflaţiei pe 2010 a fost de 7,9% şi vede riscuri din partea presiunii asupra preţurilor la alimente, care continuă în prima parte din 2011, dinspre inflaţia importată, în condiţiile în care inflaţia din zona euro şi alte state din regiune a început să crească, dar şi din eventuale majorări de taxe şi unele preţuri administrate, cum ar fi gazele naturale.

Majorarea TVA la 24% s-a resimţit în preţul tuturor bunurilor şi serviciilor încă de la 1 iulie 2010. Numai alimentele au consemnat în primele 11 luni din 2010 o creştere a preţurilor cu 7,39%. În plus, creşterea preţurilor administrate, dar şi a accizelor, s-a reflectat în nivelul indicatorului.

Datele Statisticii arată că energia termică s-a scumpit cu aproape 12% în intervalul ianuarie-noiembrie 2010, iar energia electrică - cu 8,58%. Preţul ţigărilor a crescut în perioada menţionată cu 26,21%, iar cel al combustibililor cu 12,16%. În sectorul serviciilor, la categoria apă, canal şi salubritate, preţurile au crescut cu 15,81% în primele 11 luni ale anului trecut, iar tarifele în transportul feroviar au urcat cu aproape 14%.

Ţinta, ratată şi în 2011

Economiştii băncilor comerciale se aşteaptă ca ţinta de inflaţie, fixată la 3% plus/minus un punct procentual, să fie ratată şi în acest an. „În lunile ianuarie - iunie inflaţia se va situa în jur de 6,5% - 6,9%, pentru ca în iulie să scadă la 4,8%, nivel pe care îl anticipez şi pentru luna decembrie", a spus Chidesciuc. El a arătat că vede un risc destul de mare din eventualele majorări de taxe, în principal accize, precum cele la tutun. „Totodată, vorbim şi de ajustarea preţurilor la energia termică, care s-a amânat în 2010", a mai spus economistul.

Economistul-şef al BCR crede că rata anuală a inflaţiei va scădea până la 4,3% la sfrârşitul acestui an. „Dacă inflaţia va depăşi din nou ţinta BNR, acest lucru va fi determinat de preţurile administrate şi majorările de accize. Ca şi anul trecut, este greu să te lupţi cu asemenea măsuri cu instrumentele băncii centrale", a spus Anghel, potrivit Mediafax.

Pe de altă parte, economistul-şef al BRD, Florian Libocor, şi economistul RBS, Florentina Cozmâncă, apreciază că rata anuală a inflaţiei se va încadra în acest an în ţinta BNR.

O ţintă ambiţioasă face rău economiei

Economistul-şef al ING Bank a reiterat că în România inflaţia nu poate fi scăzută şi stabilă în următorii 5 - 10 ani, în condiţiile în care economia se află într-un proces de convergenţă reală spre Uniunea Europeană. „Inflaţia din România trebuie să fie cu 1,5 - 2 puncte procentuale peste cea din zona euro, adică la 3,5% - 4%. Fixarea unor ţinte mai ambiţioase face rău economiei", crede Chidesciuc.

Rata inflaţiei - ţintă şi realizări

An           Ţintă (%)*       Realizări (%)

2005                 7,5         8,6
2006                  5           4,87
2007                  4           6,57
2008                  3,8         6,3
2009                  3,5         4,74
2010                  3,5         7,9 - 8,1**
2011                  3            3,3 - 4,8**
2012                  3              -
2013                  2,5            -

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite