Banca Naţională ezită să relanseze creditarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia BNR de a menţine dobânda-cheie la 6,25%, anunţată ieri, păstrează la un nivel redus lichiditatea de care dispun băncile comerciale.

Mai multe voci au cerut o reducere a dobânzii de politică monetară, pentru ca băncile să relanseze creditarea, dar Banca Naţională a decis ieri să menţină această dobândă la nivelul de 6,25%. Desigur, la prima vedere nu e nicio modificare a dobânzii, deci nu e nicio modificare în piaţa financiară, dar lucrurile nu stau chiar aşa.

În prezent, nivelul de lichiditate de care dispun băncile este ceva mai redus decât era în primăvară, deci ar fi fost nevoie de o relaxare a nivelului dobânzii-cheie pentru relansarea creditării, însă - din considerente mult mai complexe - banca centrală a decis că nivelul actual trebuie să rămână neschimbat. Reamintim că dobânda de politică monetară a fost redusă la nivelul-record de 6,25% în luna mai a anului 2010 şi, de atunci, nu a mai fost schimbată, cu toate că economia a cunoscut evoluţii sinuoase din primăvara anului trecut până în prezent.

BNR Nici nu strică, nici nu drege

„Dobânda-cheie trebuie interpretată nu doar ca schimbare sau nu a cifrei în sine, ci şi ca mod de implementare a deciziei. Mai exact, trebuie să vedem dacă rata dobânzii-cheie este mai mare sau mai mică decât dobânzile din piaţă. În anii de boom economic, 2007-2008, dobânzile din piaţă erau mult peste cea de politică monetară, fapt care inducea unele restricţii.

Acum, cei doi indicatori au niveluri comparabile, deci avem o neutralitate a politicii monetare faţă de evoluţiile din economia reală, şi acest lucru nu poate fi nici bun, dar nici rău", ne-a declarat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-şef al ING Bank Romania. Pe lângă menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25% pe an, CA al BNR a hotărât şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi, respectiv, în valută ale instituţiilor de credit. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite