Banca Mondială sugerează să limităm taxarea muncii, dar să introducem impozitarea progresivă în locul cotei unice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Mondială se declară îngrijorată de amploarea muncii la negru, în ţările Europei de Est, şi arată că aceste state se privează de resurse cruciale, arătând că taxarea muncii ar trebui limitată, iar impozitarea să se facă progresiv.

În 2007, economia gri avea o pondere de aproape 30% din PIB în România

"Este crucial să fie integraţi muncitorii şi întreprinderile din economia informală, pentru a asigura pe termen lung creşterea economică în Europa de Est", arată Banca Mondială, potrivit unui raport dat publicităţii de AFP. Documentul notează că aceste ţări emergente sunt deja afectate de criza euro şi de îmbatranirea populatiei.

Ponderea economiei subterane reprezenta în 2007 aproape 40% din produsul intern brut (PIB) în Bulgaria, aproape 30% în România şi peste 20% în Ungaria, privând aceste state de surse de finanţare pentru bugetul lor şi pentru sistemul de protecţie socială.

"Noii membri ai Uniunii Europene nu pot pur şi simplu să-şi permită să aibă o economie subterană atât de mare, nici pe termen scurt, din cauza îngrijorărilor bugetare, nici pe termen lung, din cauza bazei populaţiei active", a explicat Katarina Mathernova, o expertă a Băncii Mondiale, citată într-un comunicat.

Pentru a integra sectorul subteran în economia declarată, reprimarea nu este suficientă, avertizează BM, care solicită măsuri fiscale pentru a face circuitul legal "mai atractiv", în special prin limitarea impozitării muncii.

Pentru a compensa lipsa de venituri care ar rezulta pentru state, experţii Băncii Mondiale cred că un impozit progresiv asupra proprietăţilor ar fi "promiţător".

Înainte de a fi aplicată, "asemenea reformă trebuie analizata cu atenţie, ţinând cont de fiecare context naţional", adaugă Banca Mondială.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite