Banca Mondială avertizează China

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economiştii instituţiei financiare internaţionale au cerut Beijingului să permită aprecierea monedei naţionale pentru a-şi micşora excedentul comercial. Raportul despre China al Băncii Mondiale arată că statul a făcut „progrese limitate“ în privinţa reorientării economiei de la exporturi către consum.

Politica monetară a Beijingului rămâne un punct-cheie în agenda discuţiilor la nivel înalt, mai ales în contextul apropierii Summitului G20, care va avea loc săptămâna viitoare la Seul, Coreea de Sud.

Acum, Banca Mondială a intervenit în dezbatere, avertizând China că excedentul comercial (diferenţa dintre exporturi şi importuri) continuă să crească, în ciuda promisiunilor făcute de autorităţile chineze de a-şi reorienta economia către consumul intern, informează „Financial Times".

„Războiul valutar"nu s-a încheiat

Practic, decizia băncii centrale de la Beijing de a menţine artificial un curs de schimb scăzut al monedei naţionale, yuanul, favorizează exporturile statului, sporindu-i competitivitatea pe pieţele internaţionale.

Această măsură a Chinei a forţat mai multe state să procedeze la fel, ceea ce a dus la izbucnirea unui „război valutar", după cum a afirmat Guido Mantega, ministrul de Finanţe al Braziliei, stat care a cumpărat masiv dolari (tranzacţiile ajungând la suma-record de un miliard de dolari pe zi) pentru a încetini ritmul de apreciere al monedei naţionale.

Oficialii Băncii Mondiale au mai menţionat în raport că Beijingul trebuie să pună pe lista priorităţilor o serie de reforme structurale în vederea reducerii surplusului comercial. „Reechilibrarea nu se va produce de la sine, ci va avea nevoie de o ajustare substanţială a politicii", se arată în document.

În cel de-al treilea trimestru al acestui an, excedentul comercial al Chinei s-a ridicat la o valoare de 65,6 miliarde de dolari, cu 26,5 miliarde de dolari mai mare decât cel înregistrat în perioada similară din 2009, potrivit „Businessweek".

Cele mai dure critici asupra politicii monetare a Chinei au venit din partea Statelor Unite ale Americii, care au elaborat chiar o iniţiativă legislativă pentru a taxa suplimentar importurile din statul asiatic.

China, creştere economică de 10% în 2010

De asemenea, BM şi-a majorat estimările privind creşterea economică a Chinei din 2010, prognozele fiind acum de 10%, cu 0,5 puncte procentuale mai mari decât cele anterioare.

„Un eşec în reechilibrarea tiparului de creştere economică a Chinei ar fi printre cele mai serioase riscuri pe termen mediu pentru China şi pentru economia mondială", potrivit raportului Băncii Mondiale. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite