Banca centrală, presată din nou să mărească dobânda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii spun că inflaţia şi evoluţia leului obligă BNR să opereze o majorare a dobânzii de politică monetară cu 0,5% - 1% Nivelul dobânzii "cheie" va fi stabilit, astăzi, în

Analiştii spun că inflaţia şi evoluţia leului obligă BNR să opereze o majorare a dobânzii de politică monetară cu 0,5% - 1%

Nivelul dobânzii "cheie" va fi stabilit, astăzi, în cadrul şedinţei Consiliului de Administraţie al BNR. Analiştii susţin, la unison, faptul că nivelul va fi majorat. Doar în ceea ce priveşte amploarea creşterii există opinii diferite.

Cele mai multe opinii indică o majorare a dobânzii la 8,5%, cu 0,5 puncte procentuale. În opinia lui Ionuţ Dumitru, analist-şef la Raiffeisen Bank, dobânda va creşte cu cel puţin 0,5 puncte procentuale. "Totuşi, dacă avem în vedere presiunile existente şi evenimentele din ultima perioadă, nu aş fi surprins să asistăm la o creştere de un punct procentual, până la nivelul de 9%", ne-a declarat Dumitru.

Cătălin Măciucă, dealer la MKB Romexterra Bank, anticipează o creştere de 0,75 puncte procentuale a dobânzii de politică monetară. "Efectele acestei decizii vor fi vizibile abia în câteva luni, când băncile vor creşte dobânzile, atât pentru credite, cât şi pentru depozite", a declarat, pentru "Adevărul", Măciucă. Dealerul este de părere că investitorii vor reacţiona pozitiv la această mişcare.

"În aşteptarea deciziei de majorare, piaţa valutară a început deja să reacţioneze. Toată lumea se aşteaptă la o apreciere a leului ca urmare a deciziei băncii centrale. Mizând pe o întărire a monedei naţionale, aceştia au început deja să vândă valută, pentru a nu pierde din diferenţa de curs valutar", explică dealerul.

Alternativă la majorarea dobânzii

La rândul său, Cătălina Constantinescu, analist la ABN Amro, spune că, deşi este de aşteptat ca banca centrală să crească dobânda cu 0,75%, un nivel mai ridicat ar fi mai aproape de necesităţile reale ale economiei. "Având în vedere ultimele cotaţii ale leului, consider că o rată a dobânzii de 9% este corespunzătoare.

Totuşi, se pare că banca centrală nu vrea să majoreze rata dobânzii prea brusc", declară reprezentantul ABN Amro.

Un alt scenariu posibil ia în calcul o modificare a nivelului rezervelor minime obligatorii. "BNR ar putea să ne surprindă pe toţi, majorând rezerva minimă pentru resursele în lei şi scăzând-o pe cea în valută. Totuşi, nu pot să fiu categoric în această privinţă", declară reprezentantul Romexterra.

La rândul său, Ciprian Dascălu, trader la Millenium Bank, este de părere că Banca Naţională va majora nivelul rezervei în valută la 45%. În prezent, rezervele minime obligatorii sunt stabilite la 20% pentru pasivele în lei şi la 40% pentru cele în valută. Totuşi, majoritatea analiştilor intervievaţi la sfârşitul săptămânii trecute nu se aşteaptă la o modificare a nivelului rezervelor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite