Banca vă ajută să scăpaţi de datoriile la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre cele mai importante bariere în accesarea finanţărilor de orice fel este neonorarea la timp a datoriilor către bugetul de stat. Băncile comerciale oferă credite tocmai pentru stingerea

Una dintre cele mai importante bariere în accesarea finanţărilor de orice fel este neonorarea la timp a datoriilor către bugetul de stat. Băncile comerciale oferă credite tocmai pentru stingerea acestor datorii.
Creditul se acordă persoanelor juridice şi poate fi folosit pentru plăţi restante la bugetul consolidat, bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale sau fonduri bugetare speciale.
Pentru accesarea acestui credit, solicitanţii trebuie să nu fie în faliment sau în desfăşurarea unei proceduri de executare silită.
Volumul maxim al creditului se calculează în funcţie de suma obligaţiilor restante către bugetul consolidat la data analizei. Aceasta se determină în baza certificatului fiscal: din cash-flow trebuie să rezulte că există capacitate de rambursare a creditului şi dobânzilor aferente. Perioada de creditare poate fi de maximum 5 ani, dar nu se acordă perioadă de graţie. Tragerile se pot face integral, în funcţie de plăţile efectuate către bugetul consolidat. Scadenţele se negociază cu beneficiarul, ritmul de rambursare putând fi lunar sau trimestrial, fără a se depăşi perioada maximă de creditare. Frecvenţa scadenţelor se stabileşte şi în funcţie de capacitatea de rambursare rezultată din cash-flow-ul previzionat.
Între garanţiile acceptate de bancă sunt amintite garanţiile reale imobiliare - privilegiul şi ipoteca şi garanţiile reale mobiliare: depozit bancar (cash colateral), certificate de depozit, certificate de depozit cu discount, titluri la ordin şi titluri nominative, acţiuni, cesiune de creanţă, echipamente, instalaţii, un plan de afaceri, fond de comerţ etc. Se mai pot prezenta, de asemenea, şi garanţii personale: scrisori de garanţie bancară, avalizarea titlurilor de credit în favoarea băncii creditoare, garanţii de companie/firmă emise de fonduri de garantare, fideiusiunea/cauţiunea, garanţii emise de autorităţile administraţiei publice locale sau o asigurare de risc financiar de neplată. Programul nu are termen limită de desfăşurare.
Exemplu de utilizare:
Ă Pentru a putea fi înscrisă într-un program de finanţări nerambursabile din fonduri europene, o companie trebuie să nu aibă datorii la bugetul de stat. Firma în cauză are de onorat, însă, mai multe restanţe în valoare totală de 5.000 RON;
Ă Prezentând o scrisoare de la un fond de garantare a creditelor şi o analiză a fluxului de numerar, va solicita băncii un credit de 5.000 RON, având ca destinaţie stingerea datoriilor bugetare;
Ă Tragerile se vor face, după aprobarea împrumutului, în zilele de plată a respectivelor datorii.
Avantajul acestui credit constă, în primul rând, într-o gestionare mai atentă, cu ajutorul băncii, a restanţelor bugetare şi câştigarea unui plus de încredere în rândul partenerilor de afaceri ai beneficiarului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite