Banca Naţională va continua să reducă dobânda de politică monetară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creditele se vor ieftini, în 2007, prin scăderea nivelului rezervelor minime obligatorii Presiunile de apreciere a monedei naţionale ar putea determina o nouă reducere a dobânzii de

Creditele se vor ieftini, în 2007, prin scăderea nivelului rezervelor minime obligatorii

Presiunile de apreciere a monedei naţionale ar putea determina o nouă reducere a dobânzii de politică monetară a Băncii Naţionale. Analiştii Raiffeisen Bank susţin că, până la sfârşitul acestui an, oficialii BNR ar putea reduce nivelul dobânzii la 7,50%.

Moneda naţională s-a apreciat puternic, mai mult decât ar fi justificat de evoluţia economiei româneşti. Un raport publicat de Raiffeisen Bank subliniază faptul că scăderea abruptă a cursului de schimb al leului a reprezentat motivul pentru care oficialii Băncii Naţionale au redus dobânda de intervenţie, în ultima şedinţă a Consiliului de Administraţie, de la 8,75% la 8%. Mai mult, Ionuţ Dumitru, analistul-şef al Raiffeisen Bank, ne-a declarat că, în a doua parte a acestui an, este probabil ca banca centrală să reducă din nou dobânda de politică monetară la 7,5%.

Depreciere nominală a leului în a doua parte a anului

Unul dintre motive ţine de temperarea presiunilor de apreciere a monedei naţionale. Mai mult, analiştii Raiffeisen Bank subliniază faptul că, în viitor, "nu pot fi excluse intervenţii directe ale Băncii Naţionale în piaţa valutară în cazul unor mişcări excepţionale ale cursului de schimb. Asta chiar dacă ultima intervenţie s-a petrecut în luna octombrie din 2005". Evoluţia monedei naţionale va continua să fie influenţată de fluxurile financiare şi mai puţin de cele comerciale. În plus, imaginea investitorilor străini despre regiunea Europei Centrale şi de Est va determina mişcările cursului de schimb. "Dar nu trebuie subestimaţi şi factorii interni. Adâncirea deficitului de cont curent şi deteriorarea indicatorilor de vulnerabilitate externă diminuează în mod cert potenţialul de apreciere a monedei naţionale", explică analiştii Raiffeisen Bank. Astfel, cursul de schimb estimat pentru jumătatea acestui an este de 3,4 lei/euro, respectiv de 2,52 lei/dolar. Iar în decembrie 2007, aşteptările indică cotaţii de 3,45 lei/euro şi 2,65 lei/dolar.

Evoluţii economice contradictorii în 2007

Dezvoltarea economică al cărei motor este reprezentat de consumul populaţiei, influxurile de capital speculativ, creşterea creditului neguvernamental, dar şi evoluţia producţiei agricole vor reprezenta principalele pericole ale acestui an. Astfel, în contexul în care Banca Naţională vrea să consolideze procesul de dezinflaţie, creşterea produsului intern brut este peste nivelul potenţial al economiei româneşti. "Creşterea alertă a cererii private (+12% în primele trei trimestre) reprezintă un semn al supraîncălzirii economiei şi ridică semne de întrebare mai ales din prisma faptului că alimentează adâncirea deficitului de cont curent", arată studiul Raiffeisen.

O altă ameninţare asupra stabilităţii macroeconomice din anul curent ţine de creşterea creditului neguvernamental. Spre exemplu, în decembrie 2006, datele publicate de Banca Naţională arată o majorare a soldului creditelor neguvernamentale de circa 53% (exprimat în lei). Cu toate acestea, nivelul rezervelor minime obligatorii ar putea fi redus pe parcursul acestui an. În momentul de faţă, nivelul este de 20% pentru pasivele în lei şi de 40% pentru cele în valută. Însă chiar dacă vor fi reduse dobânda BNR şi nivelul rezervelor minime obligatorii, analiştii Raiffeisen consideră că politica monetară va rămâne una restrictivă, ce va permite atingerea unei inflaţii de 4,5% la finele acestui an.

Probabil că, în a doua parte a anului, banca centrală va scădea dobânda la 7,50%
Ionuţ Dumitru
analist-şef Raiffeisen Bank

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite