Banca Mondială dă tonul creşterii dobânzilor la emisiunile de obligaţiuni din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emisiunea de obligaţiuni pe trei ani, în valoare de 525 milioane RON, lansată ieri de Banca Mondială în România, va putea fi subscrisă în perioada 30 august-12 septembrie a.c. Apoi va fi

Emisiunea de obligaţiuni pe trei ani, în valoare de 525 milioane RON, lansată ieri de Banca Mondială în România, va putea fi subscrisă în perioada 30 august-12 septembrie a.c. Apoi va fi listată la Bursa de Valori Bucureşti, în primele zile din octombrie, în funcţie de rezolvarea documentaţiei, a declarat Claudia Butac, director pentru pieţe de capital la ABN Amro România. Astfel va exista posibilitatea tranzacţionării acestora pe piaţa secundară şi se vor putea constitui o serie de instrumente derivate.
Dobânda fixă de 6,5% pe an a emisiunii de obligaţiuni, care ar putea determina - după cum estimează analiştii - majorarea dobânzilor pentru viitoarele emisiuni de acest gen, are la bază previziunile privind alinierea nivelului acestora la cele practicate pe plan european. "Bonificaţia fixă reflectă faptul că dobânda din piaţa din România este stabilă. Probabil că dobânzile se vor alinia, mai devreme sau mai târziu, la cele din Europa", a declarat, ieri, Peter Weiss, preşedintele ABN Amro Bank Romania. Oficialiii BM şi ai ABN Amro susţin că emisiunea va avea succes, motiv pentru care BM ar putea lansa o altă emisiune de obligaţiuni în România, dat fiind că piaţa are resursele pentru a o primi. Obligaţiunile au o valoare nominală de 1.000 RON, sunt nominative, neconvertibile, negarantate, emise în formă dematerializată şi evidenţiate prin înscriere în cont. Plata dobânzii se face semestrial, iar rambursarea principalului se va face la scadenţă. Comisionul de subscriere este de 0,3%, emisiunea fiind intermediată de casa de brokeraj Intercapital Invest. Fondurile obţinute în urma acestei emisiuni vor fi utilizate pentru finanţarea de proiecte în ţările membre ale BM, inclusiv România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite