Banca Mondială: Greutăţile mediului de afaceri în România: accesul la electricitate, una dintre hibe!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a făcut mult mai dificilă pornirea unei afaceri prin solicitarea unui cazier fiscal pentru sediul social al unei noi firme înainte de înregistrare, ceea ce clasează ţara noatră pe locul 63 în lume din 183, în ceea ce priveşte uşurinţa înfiinţării unei firme, se arată în raportul Băncii Mondiale, Doing Business 2012, privind mediul de afaceri. În topul general, România se află pe poziţia 72, în coborâre cu şapte l

Descărcaţi raportul întocmit de Banca Mondială

Pe de altă parte, a îmbunătăţit mediul de afaceri prin introducerea sistemului electronic de plăţi şi a sistemului unificat de declarare a contribuţiilor la fondul asigurărilor sociale, prin "abolirea" taxei minime anuale impusă firmelor şi scurtarea procedurilor de insolvenţă.

România stă cel mai bine în privinţa accesului la credite, unde ocupă locul 8 în lume în ceea ce priveşte uşurinţa cu care se fac afaceri.

Înfiinţarea unei afaceri necesită în medie şase proceduri, durează 14 zile, costă 3% din venitul mediu pe locuitor şi necesită un capital minim 0,8% din venitul mediu anual pe locuitor.

Venitul mediu brut anual pe locuitor pe care se bazează raportul BM pentru România este de 7.840 dolari.

PUNCTE SLABE ale mediului de afaceri din România

Accesul la electricitate. Dotarea sediului unei firme cu curent electric presupune şapte paşi, durează 223 de zile şi costă 556,9% din venitul mediu pe locuitor, potrivit raportului BM citat de Mediafax. Toate acestea plasează economia românească pe locul 165 în lume în privinţa uşurinţei cu care firmele pot obţine electricitate.

Plata taxelor. Firmele trebuie să facă în medie 113 plăţi pe an, pentru care pierd 222 de ore, adică mai mult de nouă zile, şi transferă statului 44,4% din profit. Cu toate acestea, România a reuşit să realizeze câteva îmbunătăţiri faţă de anul trecut, ocupând acum poziţia 154 în lume.

Uşurinţa cu care se obţine un permis de construcţie plasează economia autohtonă pe locul 123 în lume. Obţinerea unui permis de construcţie presupune 16 etape, 287 de zile şi costă 73% din venitul mediu pe locuitor, potrivit BM.

Reglementarea unei insolvenţe plasează România în a doua jumătate a clasamentului, ocupând locul 97. Rezolvarea unui faliment durează trei ani şi patru luni, costă 11% din valoarea bunurilor firmei, iar rata de recuperare pentru creditori este de numai 28,6%. Şi acest aspect s-a îmbunătăţit semnificativ faţă de anul anterior.

PUNCTE FORTE ale mediului de afaceri din România

Protejarea investitorilor. România ocupă locul 46 în lume datorită transparenţei ridicate de care se bucură acţionarii firmelor.

Uşurinţa cu care pot fi impuse clauzele contractuale plasează România pe locul 56 în lume, deşi o firmă trebuie să treacă prin 31 de proceduri în acest scop, să piardă 512 zile şi să cheltuiască 28,9% din valoarea creanţei pe care încearcă să o recupereze.

Înregistrarea proprietăţilor necesită opt proceduri, durează în medie 26 de zile şi costă 1,2% din valoarea proprietăţii. Procedura este mai simplă în 69 de ţări.

Situaţia în lume

Singapore şi-a păstrat poziţia de top ca cel mai propice mediu de afaceri, urmat de Hong Kong, Noua Zeelandă, Statele Unite şi Danemarca. Coreea de Sud şi Islanda au reuşit să intre în top 10, în defavoarea Suediei şi Arabiei Saudite.

La nivel mondial, Marocul a înregistrat în acest an cea mai puternică îmbunătăţire a condiţiilor de afaceri, reuşind cel mai mare număr de reforme, potrivit studiului Băncii Mondiale. Maroc a urcat astfel cu 21 de poziţii în top, până pe locul 94.

Republica Moldova este a doua în topul celor mai bune evoluţii, urcând cu 18 locuri, până pe 81.

Studiul acoperă perioada iulie 2010 - iunie 2011. În cele 12 luni analizate, 125 de ţări au introdus 245 de reforme care simplifică afacerile, marcând o creştere de 13% faţă de anul anterior.

Topul complet. Click pentru a mări

Top
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite