„Băieţilor deştepţi“ le vine apa la moară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hidroelectrica a notificat partenerii din contracte că la 1 mai va înceta situaţia de forţă majoră, activată la sfârşitul lunii septembrie 2011 din cauza secetei. Partenerii direcţi, cunoscuţi ca „băieţii deştepţi" din energie, sunt anunţaţi astfel că Hidroelectrica va putea livra electricitatea „după programul normal".

„Condiţiile hidrologice

s-au îmbunătăţit în ultima perioadă atât pe Dunăre, cât şi pe râurile interioare, iar prognoza debitelor medii lunare şi sezoniere în regim natural (...) este uşor favorabilă pentru luna mai 2012". Astfel încât conducerea companiei consideră că „sunt îndeplinite premisele necesare pentru încetarea situaţiei de forţă majoră începând cu mai 2012", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, acţionarul majoritar al Hidroelectrica.

Compania a activat această clauză întrucât nu mai avea destulă apă pentru a produce energie în hidrocentrale, astfel încât a redus livrările de energie către toţi partenerii contractuali. „Având în vedere că şi gradul de umplere a lacurilor de acumulare a înregistrat un trend crescător, Hidroelectrica a notificat partenerii de contracte în legătură cu încetarea aplicării clauzei de forţă majoră începând cu 1 mai. În aceste condiţii, livrările de energie ale Hidroelectrica se vor desfăşura după programul normal", se mai arată în comunicat.

Hidro, la doar jumătate din capacitate Hidroelectrica asigură 40% din producţia de energie la nivel naţional, cu doar jumătate din capacitatea instalată în funcţiune, potrivit datelor operatorului sistemului energetic naţional Transelectrica. Compania produce, în general, aproximativ o treime din energia consumată la nivel naţional.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite