Băieţii deştepţi ar putea plăti daune uriaşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clienţii privilegiaţi ai Hidroelectrica pot fi nevoiţi să ramburseze statului dublul prejudiciului.

Daunele pe care traderii aflaţi sub contracte bilaterale cu Hidroelectrica ar trebui să le plătească dacă la nivelul Comisiei Europene se va considera că energia ieftină de care beneficiază este ajutor de stat „ar fi enorme", a declarat ieri Valentin Mircea, vicepreşedintele Consiliului Concurenţei (CC), în cadrul conferinţei Focus Energetic.

Valoarea daunelor pe care asa-zişii „băieţi deştepţi" din energie ar trebui să le plătească este de ordinul  miliardelor de euro, consideră specialiştii din energie. La nivelul anului 2009, se considera că aceştia au beneficiat de diferenţe de tarife în valoare totală de un miliard de euro. Consiliul Concurenţei a anunţat miercuri că, după o analiză ce se desfăşoară de mai bine de un an pe piaţa energiei, a demarat, în urmă cu două săptămâni, o anchetă în care sunt vizate Hidroelectrica şi companiile care au contracte bilaterale cu aceasta în afara pieţei reglementate (aşa-zişii „băieţi deştepţi").

Prejudiciul, plus dobânzi aduse la zi

Concurenţa colaborează cu Comisia Europeană, care analizează posibilitatea demarării unei anchete de ajutor de stat, considerând că aceste tarife preferenţiale către anumiţi clienţi privilegiaţi pot fi considerate ajutor mascat. În cazul în care se consideră ajutor de stat, aceste companii vor fi nevoite să ramburseze pagube echivalente cu diferenţa de tarif de care au beneficiat plus dobânzi la zi, în funcţie de dobânzile bancare, a explicat Valentin Mircea.

Amendă maximă de la Concurenţă

„Este greu de evaluat care ar fi nivelul acestor despăgubiri, dar să luăm cazul Loteriei Române, despre care s-a decis că a beneficiat de ajutor de stat. A fost nevoită să achite penalităţi de aproape 30 de milioane de euro pentru un ajutor de stat de 10-15 milioane, adică cel puţin dublu", a explicat vicepreşedintele CC. Totodată, oficialul a arătat că amenda pe care o poate aplica autoritatea de concurenţă s-ar putea ridica la 10% din cifra de afaceri (plafonul maxim), având în vedere perioada îndelungată de derulare a acestor contracte bilaterale prefe­renţiale.

Ancheta Consiliului Concurenţei vizează două nereguli. Prima este distorsionarea pieţei din cauza faptului că aceşti traderi beneficiau de tarife preferenţiale, iar cantitatea de energie hidro care ajungea în piaţa reglementată era astfel mult mai mică. A doua problemă vizată este faptul că „băieţii deştepţi" îşi coordonau ofertele de preţ înaintate Hidroelectrica, formând astfel un cartel.

Azi se semnează contractul Cupru Min. Banii vin la toamnă

Astăzi, la sediul Ministerului Economiei, Florin Vlădan, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, va semna, alături de un împuternicit al companiei canadiene Roman Copper Corp., contractul de privatizare a Cupru Min. Banii ar putea intra în vistieria statului abia peste patru luni şi jumătate, a declarat pentru „Adevărul" Florin Vlădan. Preţul de 200,8 milioane de euro al societăţii este unul corect şi calculat doar pe baza activelor societăţii, fără a se ţine cont de resursele de cupru din sol, pentru că nu acestea au fost privatizate, ci societatea, a declarat ieri Sorin Găman, directorul Direcţiei pentru Resurse Minerale din cadrul Ministerului Economiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite