„Băieţii deştepţi“ îngroapă Hidroelectrica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă încheie un nou contract cu ArcelorMittal, Hidroelectrica va fi obligată să renunţe la clauza de forţă majoră şi să reia livrările către "băieţii deştepţi", deşi producţia sa de energie s-a înjumătăţit din cauza secetei.

Timp de cinci ani s-a vorbit încontinuu de contractele încheiate direct între Hidroelectrica şi „băieţii deştepţi“ şi iată că şi acum aceştia continuă să creeze mari probleme producătorului de energie.

Din cauza secetei, producţia de energie în hidrocentrale este în acest moment la jumătate, iar Hidroelectrica estimează că situaţia va dura până la primăvară.

Hidroelectrica a activat astfel clauza de forţă majoră din contractele cu „băieţii deştepţi" pentru a reduce livrările la nivelul producţiei.

Însă această clauză de forţă majoră va fi ridicată dacă Hidroelectrica va încheia un nou contract cu ArcelorMittal (actualul expiră la finele anului), întrucât se va considera că Hidroelectrica are suficientă energie pentru a-şi onora toate contractele, au declarat pentru „Adevărul" surse din sectorul energetic.

De ce şi-a dat Trihenea demisia

„În acest moment, «băieţii deştepţii» fac presiuni din toate părţile pentru ca Hidroelectrica să ridice clauza de forţă majoră din contracte. Pe de altă parte, oficialii ArcelorMittal au făcut şi ei presiuni pentru a încheia un nou contract pentru 2012", au spus sursele citate.

„În momentul în care Hidroelectrica va încheia un nou contract cu Mittal, se va considera că are destulă energie, iar «băieţii deştepţi» vor obţine ridicarea clauzei de forţă majoră. În acel moment, Hidroelectrica va fi obligată să livreze toată energia din contracte, dar nu are de unde, prin urmare va trebui să cumpere de la termocentrale, unde preţul este foarte mare", au mai spus sursele menţionate. Astfel că Hidroelectrica va acumula pierderi uriaşe.

Aceasta este şi cauza pentru care Constantin Trihenea şi-a dat demisia în urmă cu două zile din funcţia de director general al Hidroelectrica, au mai spus sursele citate.

Guvernul şi-a asumat în faţa FMI rezilierea contractelor cu „băieţii deştepţi" încheiate în afara bursei de energie, a relatat ieri Mediafax, citând un document guvernamental. Surse din domeniu au declarat, marţi, pentru „Adevărul", că Trihenea şi-a asumat acest lucru, însă administrativ rezilierea contractelor este imposibilă. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite