Băieţii deştepţi, anchetaţi de Concurenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Concurenţei a demarat o anchetă împotriva „băieţilor deştepţi“ şi Hidroelectrica.

Contractele dintre Hidroelectrica şi anumiţi consumatori privilegiaţi fac obiectul unei investigaţii demarate în urmă cu două săptămâni de Consiliul Concurenţei (CC).

De asemenea, Comisia Europeană analizează, după ce a primit mai multe plângeri din partea Fondului Proprietatea, posibilitatea unui ajutor de stat în cazul contractelor încheiate între Hidroelectrica şi traderii de energie în afara pieţei. Concurenţa a început o analiză a pieţei energiei în urmă cu un an, suspectând nereguli.

CE suspectează un ajutor de stat mascat

„Ne-am autosesizat în ceea ce priveşte investigaţia începută de noi, iar în ceea ce priveşte cazul de la Comisia Europeană au fost plângeri de la Fondul Proprietatea. Noi colaborăm cu Comisia pe această investigaţie", a declarat ieri Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, adăugând că au avut deja loc inspecţii inopinate. Ancheta CC vizează două nereguli. Prima este distorsionarea pieţei din cauza faptului că aceşti „băieţi deştepţi" beneficiau de tarife preferenţiale, iar cantitatea de energie hidro care ajungea în piaţa reglementată era astfel mult mai mică, afectând astfel preţurile pe care le plătesc consumatorii de rând.

„Datele se referă la volumul de energie disponibil pe piaţă, adică dacă nu se blochează atât de multă energie pe o durată atât de mare de timp prin aceste contacte încât rămân cantităţi insuficiente pe piaţă pentru a asigura lichiditatea ei", a spus Chiriţoiu. A doua problemă vizată este faptul că aceşti clienţi îşi coordonau ofertele de preţ înaintate Hidroelectrica, ceea ce încalcă normele CC. „Studiem dacă aceste contracte care vizează cantităţi mari şi pe termen lung nu creează un efect de închidere a pieţei, de aici a apărut preocuparea principală. Între timp au apărut suspiciuni de înţelegeri între aceste firme", a mai precizat preşedintele CC.

Înapoierea prejudiciului şi amenzi de până la 10%

În cazul în care se vor dovedi aceste nereguli, „băieţii deştepţi" ar putea fi obligaţi să ramburseze sume echivalente diferenţei de tarife de care au beneficiat, pe lângă amenzile care ar putea ajunge până la 10% din cifra de afaceri. Atât Hidroelectrica, cât şi traderii sunt pasibili de amenzi. 

Guvernul se află în plin proces de renegociere a acestor contracte.  Discuţiile ar fi trebuit să se încheie până la finalul lunii martie. Investigaţia nu are însă nicio legătură cu aceste discuţii şi a fost declanşată la iniţiativa autorităţii de concurenţă, susţine Chiriţoiu.

"Dacă va fi considerat ajutor de stat, Comisia Europeană te obligă să închei practica respectivă, iar banii luaţi de la companii vor fi returnaţi statului.''
Bogdan Chiriţoiu preşedintele Consiliului Concurenţei

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite