„Băieţii deştepţi“ din energie riscă să piardă tot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Băieţii deştepţi“ nu au acceptat preţul cerut de Hidroelectrica pentru contractele din acest an, astfel că Ministerul Economiei poate cere rezilierea lor.

Negocierile dintre Hidroelectrica şi partenerii din contractele bilaterale, aşa-numiţii „băieţi deştepţi" din energie, privind contractele din acest an au eşuat. Conform clauzelor din contracte, Hidroelectrica poate cere la începutul fiecărui an majorarea preţurilor.

„Negocierile din acest an au avut ca scop reducerea duratei contractelor, reducerea cantităţii de energie şi creşterea preţurilor. Nu s-au obţinut rezultatele aşteptate de acţionar, astfel că am decis să trimitem toate aceste contracte către Ministerul Justiţiei, pentru a analiza posibilitatea de anulare a lor", a declarat ministrul Economiei, Lucian Bode.

El a mai spus că termenul până la care aşteaptă un răspuns de la Ministerul Justiţiei este 23 februarie, după care se va decide soarta acestor contracte. „Majoritatea partenerilor au fost de acord cu reducerea cantităţilor de energie, însă nu şi cu majorarea preţurilor. Ne interesează să aducem aceste preţuri în limita normală", a mai spus ministrul.

La începutul lunii ianuarie, directorul general al Hidroelectrica, Dragoş Zachia, declara într-un interviu pentru „Adevărul" că urmăreşte să crească preţul din aceste contracte cu 25%, până la 160 de lei pe MWh, adică preţul coşului de producţie pentru populaţie.

Exporturle de energie pot fi sistate

Ministrul Economiei a mai spus că începând de astăzi exporturile de electricitate pot fi sistate, potrivit unei hotărâri aprobate de Guvern în urmă cu două zile, în cazul în care se va ajunge la situaţia în care producţia de energie nu va fi suficientă. El a subliniat că nu este cazul încă să se recurgă la această măsură.

La rândul său, Octavian Lohan, directorul general al Transelectrica, a precizat că momentan exporturile sunt limitate doar parţial, cu 30‑40%, în intervalul orar 8.00-22.00. Aceasta deoarece, zilele trecute, consumul mediu zilnic de energie a ajuns la maximul ultimilor 10 ani, adică peste 8.400 de MW, ca urmare a gerului, iar producţia este scăzută din cauza resurselor limitate.

„În orele de vârf, consumul de energie al ţării depăşea la un moment dat 9.500 MW, iar dacă am fi exportat 1.300 MW, cât ar fi dorit traderii de energie, puneam în pericol sistemul energetic românesc. Acum nu mai suntem în pericol, dar, dacă dădeam energie şi altora, ajungeam şi noi în situaţie disperată", a explicat Lohan.

El a arătat că Serbia şi Bulgaria au avut deja astfel de probleme, iar unii consumatori din aceste ţări au fost deconectaţi.

Totodată, Lohan a afirmat că exportatorii au fost tentaţi să livreze cât mai multă energie în afara României, unde preţul este dublu.

"Dacă nu am fi limitat exporturile de energie, am fi ajuns în situaţie disperată.''
Octavian Lohan
directorul general al Transelectrica

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite