„Băieţii deştepţi“ încep să cedeze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce administratorii Hidroelectrica, intrată în insolvenţă în urmă cu o lună, le-a arătat pisica „băieţilor deştepţi", denunţând contractul direct semnat cu Euro-P.E.C., aceştia au început să cedeze la masa negocierilor.

Discuţiile de renegociere a contractelor semnate cu cele nouă companii care au semnate acorduri directe de cumpărare a energiei, la preţuri sub cel al pieţei, sunt pe final. Unul dintre „băieţii deştepţi" a acceptat deja majorarea preţului la care cumpără energie de la Hidro, iar deciziile în cazul celorlalţi vor fi luate curând.  

„Nu s-au finalizat negocierile. Dintre cele nouă contracte, avem un singur acord. Este un contract mediu, atât ca valoare, cât şi cantitate. Astăzi (ieri - n.r.) semnăm decizia de menţinere", a declarat Remus Borza, managing partner la Euro Insol, adminstratorul juridic al Hidroelectrica. Borza a spus că, în cursul zilei de ieri, contractul urma să fie semnat, preţul stabilit fiind în acord cu cel perfectat şi foarte aproape de cel de pe piaţa reglementată, adică aproximativ 200 lei/MWh. Avocatul Remus Borza a refuzat să nominalizeze compania care a acceptat un preţ mai mare în contractul semnat cu Hidroelectrica, menţionând că anunţul va fi făcut curând.

Înainte de denunţarea contractului cu Euro-P.E.C., Hidroelectrica avea zece contracte directe semnate cu Alro, Elsid Titu, Electrocarbon Slatina, Elec-tromagnetica, Energy Holding, Alpiq Romindustries, Alpiq Rom­Energie, EFT Ag, Euro-P.E.C. şi EFT România. Hidroelectrica aşteaptă în aceste zile ofertele îmbunătăţite ale „băieţilor deştepţi" şi urmează, ca până la finele săptămânii, să ia deciziile de menţinere sau de denunţare a contractelor aflate în derulare. „Dacă negocierile eşuează, contractele vor fi denunţate. Încă mai aşteptăm ofertele finale din partea acestor companii", a spus Borza.

Alro, un caz aparte

Negocierile cu Alro, unul dintre cei mai mari consumatori de energie, vor dura însă mai mult, asta după ce discuţiile de săptămâna trecută, dintre administratorii Hidroelectrica şi conducerea combinatului, nu au dus la niciun rezultat. Borza spune că discuţiile se vor prelungi, cel mai probabil, până săptămâna viitoare, urmând ulterior să fie luată o decizie.

„Cu Alro va fi ceva mai complicat, probabil se vor întinde discuţiile până săptămâna vii­toare. Este un consumator foarte mare, are 5.000 de angajaţi, este vorba de industrie. Dar asta nu înseamnă că acceptăm oferta îmbunătăţită de săptămâna trecută. Nu are decât să le ofere statul subvenţii, dar nu Hidro", a mai spus Borza.  

Administratorii Hidroelectrica au decis în urmă cu trei săptămâni să denunţe contractul direct semnat cu Euro-P.E.C, companie care avea restanţe de 37 de milioane de lei pentru perioada ianuarie-iunie 2012. „Euro-P.E.C. a venit vineri cu capul plecat cu un grafic de eşalonare a creanţei pe trei luni pentru plată", a spus Borza. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite