„Băi, avem destule taxe!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarii de terenuri agricole nelucrate pot sta liniştiţi: taxa pe pârloagă nu se mai aplică, pentru că ar fi „în plus“, în opinia politicienilor. De ce nu se mai amendează fiscal nelucrarea terenurilor? „Neoficial, decizia politică a fost: «Băi, avem destule taxe!»“, explică secretarul de stat Adrian Rădulescu.

Potrivit oficialului de la Ministerul Agriculturii, legea taxării proprietarilor de terenuri agricole nelucrate este „în sertar", dar nu s-a luat nicio decizie la nivel politic privind acest act normativ. Argumentul respingerii taxei pe pârloagă nu a fost nici tehnic (ar fi greu de impozitat terenurile nelucrate), nici fiscal (costurile de aplicare ar fi mai mari decât sumele încasate), ci unul... numeric, respectiv că aceasta ar fi în plus, iar România chiar are destule taxe.

Vom avea cartofi mai mulţi, nu şi mai ieftini

Suprafaţa cultivată cu cartofi se apropie de limita superioară în acest an, astfel că va exista o ofertă bună pe piaţă, dar preţurile nu vor scădea foarte mult, a declarat ieri ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără. „În mod sigur va fi o ofertă bună în piaţă. Să nu ne aşteptăm însă la o scădere a preţului foarte mult, pentru că noi nu suntem o insulă în marea asta internaţională", a spus Tabără.

„Primul cartof nou care apare acum va fi de zece ori mai scump, pentru că e normal să fie aşa. A fost plantat în martie, a fost protejat, în fiecare dimineaţă a mers cetăţeanul acela şi a suflat peste el", a afirmat ministrul. Reamintim că, potrivit statisticilor oficiale, cartofii s-au scumpit în primele patru luni ale acestui cu peste 30%, după ce anul trecut preţurile acestora s-au majorat cu 45%.

Declaraţiile privind taxa pe pârloagă ale lui Adrian Rădulescu, făcute ieri la un seminar pe teme de agricultură organizat de FinMedia, vin în completarea celor afirmate de ministrul Valeriu Tabără, care anunţase recent că proprietarii de terenuri „nu pot fi taxaţi, mai importantă ar fi stimularea arendei". În schimb, ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, afirmase că vrea ca impozitarea terenurilor agricole nelucrate „să fie aplicată cât mai repede". 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite