BRD: Economia românească va creşte cu 1,9% în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Produsul Intern Brut al României va creşte cu 1,9% în acest an, estimează analiştii BRD, care a revizuit în scădere prognoza de creştere economică pe fondul deteriorării perspectivelor exporturilor. Creşterea PIB va fi stimulată de investiţii şi de consumul privat.

Analiştii BRD au coborât şi în luna otombrie a anului trecut prognoza de creştere economică a României pentru 2012 de la 2,8% la 2,1%.

"Consumul privat a revenit în 2011 dincolo de aşteptările noastre iniţiale şi au fost introduse măsuri de sprijinire a acestui indicator, din moment ce criza datoriilor de stat din zona euro va trage în jos dinamica exporturilor României. Anticipăm creşterea consumului privat cu 2,5%, în timp ce formarea de capital fix ar trebui să avanseze cu 6,5% în 2012. Cu toate acestea, am revizuit semnificativ, în sens negativ, estimările privind dinamica exporturilor, la 6%, depăşită de creşterea importurilor, de 7,8%. Contribuţia netă a exporturilor va rămâne negativă, în timp ce investiţiile şi într-o oarecare măsură consumul privat vor rămâne principalele motoare ale PIB", se arată într-un raport al băncii.

Unul dintre principalele riscuri de ordin extern pentru creşterea economică a României este scăderea cererii pentru exporturi din partea partenerilor comerciali din zona euro, însă stabilitatea leului comparativ cu variaţiile celorlalte valute din Europa Centrală şi de Est (care s-au apreciat de la începutul anului, reducând competitivitatea exporturilor statelor vecine - n.r.) ar putea atenua acest efect, se spune în raport.

Totodată, preţurile ridicate şi în continuă creştere ale petrolului, dar şi costul tot mai mare al importurilor, ar putea pune în pericol procesul de scădere a inflaţiei din România, notează BRD.

Pe canalul financiar, presiunile la care sunt expuse băncile din zona euro ar putea reduce finanţarea externă aflată la dispoziţia sectorului bancar românesc, îngreunând redresarea sectorului de credit.


Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite