BRD: BNR ar putea reduce dobânda la 6% în noiembrie, şi la 5,5% anul viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Naţională a României ar putea reduce rata de politică monetară cu 0,25 puncte în şedinţa din noiembrie, de la 6,25% la 6%, iar în 2012 cu încă 0,5 puncte, până la 5,5%, atitudine prudentă chiar dacă inflaţia coboară în intervalul ţintit, fiind necesară consolidarea noului nivel, potrivit BRD-Groupe Societe Generale.

"Inflaţia este cea mai bună veste din acest an şi, deşi nimeni nu s-a aşteptat la această revenire, probabil va fi atinsă ţinta stabilită de BNR. Dar o inflaţie de 3,5% nu va aduce schimbări mari de politică monetară Trebuie mai întâi consolidat acest nivel", a declarat Florian Libocor, economistul-şef al BRD-Groupe Societe Generale.Potrivit raportului macroeconomic de toamnă al BRD, inflaţia va închide acest an la un nivel de 3,8% şi va coborî la 3,6% în 2012 şi 3% în 2013.

"Dacă lucrurile merg pe trendul actual, este foarte posibil ca pe 2 noiembrie BNR să dea o decizie semnal prin reducerea modică a dobânzii de politică monetară, cu 0,25 puncte procentuale, care să transmită încredere în economie, atât firmelor, cât şi populaţiei. După aceea, ete posibil să vedem şi o nouă reducere a ratei rezervelor minime obligatorii", a spus Libocor.

Analistul macroeconomic al BRD Monica Croitoru a punctat că, în condiţiile unei inflaţii de 3,5% în 2012 şi a unei rate de politică economică de 5,5% pe an, dobînda reală de 200 de puncte de bază rămâne foarte înaltă în contextul unei ţări cu rating investiţional, ceea ce va face foarte atractive titlurile de stat emise de România.

BNR a decis în şedinţa CA de politică monetară din septembrie să menţină dobânda de politică monetară la 6,25% pe an şi nivelul rezervelor minime obligatorii. Banca centrală nu a mai modificat dobânda de politică monetară de la 4 mai 2010, când a redus rata cu 0,25 puncte, la minimul istoric de 6,25%. În primele patru şedinţe de politică monetară din 2010, BNR a coborât dobânda cu 1,75 puncte procentuale, de la 8%.

Preţurile de consum au scăzut în septembrie pentru a patra lună consecutiv, pe fondul ieftinirii alimentelor, astfel că inflaţia anuală a coborât la 3,45%, nivelul minim de după 1990, şi a intrat în intervalul ţintit de BNR pentru acest an.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, declara în urmă cu două săptămâni, la Romania Financial Forum 2011, că rata anuală a inflaţiei a coborât sub 4% în septembrie şi a intrat astfel în ţinta băncii centrale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite