BP vrea să vândă active de nouă miliarde de dolari unor companii chineze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul petrolier BP intenţionează să vândă active în valoare de nouă miliarde de dolari companiilor chineze, pentru a obţine fonduri necesare achitării costurilor dezastrului ecologic din Golful Mexic, potrivit cotidianului britanic Guradian.

China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) şi-a exprimat interesul pentru a achiziţiona participaţia de 60% deţinută de BP la compania argentiniană Pan American Energy, potrivit publicaţiei.

Totodată, TNK-BP, companie mixtă a BP cu mai mulţi investitori ruşi, a anunţat că vizează achiziţia mai multor active ale grupul aflat în dificultate.

CNOOC a achiziţionat recent 20% din acţiunile Pan American Energy pentru trei miliarde de dolari şi pare că ar dori să-şi majoreze participaţia până la 80% printr-o tranzacţie cu BP.

Companiile petroliere chineze, deţinute parţial de stat, au cumprat masiv active energetice la nivel mondial în ultimii ani, într-un efort de a susţine eforturile de industrializare a ţării. Rusia nu şi-a acuns, de asemenea, dorinţa ca propriile companii să se extindă la nivel global.

BP a refuzat să comenteze eventuale discuţii cu Rusia sau China pe această temă.

CNOOC a fost considerat şi un posibil cumpărător al întregului grup BP în cazul în care situaţia financiară a acestuia se înrăutăţeşte. Analiştii se aşteaptă însă ca investitorilor chinezi să nu le fie permisă achiziţia de active energetice importante în Statele Unite.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite