BNR poate da un semn de ieftinire a creditelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii se aşteaptă ca banca centrală să reducă astăzi dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, până la 6,5%. Relaxarea politicii monetare va susţine revigorarea creditării şi a economiei şi va tempera tendinţa de apreciere a monedei naţionale.

Banca Naţională a României (BNR) va stabili astăzi, în şedinţa de politică monetară a Consiliului de Administraţie, o nouă reducere a dobânzii-cheie, până la 6,5%, estimează membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România. Aceasta ar fi cea de-a treia reducere consecutivă a dobânzii din acest an, după ce, în şedinţele precedente, BNR a decis tăieri de câte jumătate de punct procentual.

Măsura va constitui un nou semnal dat de BNR băncilor comerciale de reducere a costurilor pentru împrumuturile în lei, în scopul repornirii procesului de creditare. Iar asta după ce, în urma relaxării repetate a politicii monetare, creditare a continuat să bată pasul pe loc, ba chiar să înregistreze un regres. Soldul creditului neguvernamental în lei a scăzut în februarie cu 1,2% faţă de luna precedentă şi cu 9,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2009.

„Mingea este în terenul băncilor şi probabil vom vedea o reducere a ratelor la împrumuturile în lei destul de semnificativă, având în vedere scăderea ratelor de pe piaţa interbancară", explică Nicolaie Chidesciuc, economist-şef al ING Bank, potrivit Mediafax.

Fără presiune pe curs

Reluarea creditării ar duce, implicit, la o creştere a consumului şi, eventual, a investiţiilor. Iar acestea din urmă ar reporni economia românească, care încă este pe minus, potrivit ultimelor date oficiale publicate. Totuşi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, este mai optimist şi spune că „sunt semne de relansare economică".

Reducerea dobânzii de politică monetară va determina, totodată, o temperare a presiunilor de apreciere a leului. Asta după ce, săptămâna trecută, moneda naţională a cunoscut o apreciere semnificativă în raport cu euro, până la maximul ultimului an şi două luni.

Mai exact, o dobândă mai joasă va reduce apetitul investitorilor pentru plasamentele în lei. „Aprecierea leului din ultima perioadă este favorabilă unei noi scăderi a dobânzii din partea băncii centrale", a spus Rozalia Pal, economist-şef al UniCredit Ţiriac Bank.

Reducerea dobânzii-cheie este susţinută şi de evoluţia actuală a ratei inflaţiei. Indicele preţurilor de consum s-a redus de la 5,2% în ianuarie, la 4,49% în februarie. Mai mult, Isărescu a spus vineri că BNR are toate motivele să reducă dobânda de politică monetară, atât timp cât inflaţia scade. „Băncile încă dau dobânzi prea mari la depozite şi merg cu prudenţă mai jos. Ar fi anormal ca BNR să facă paşi mai mari. O să mergem treptat în jos", a spus Isărescu.

Minim istoric

Reducerea dobânzii-cheie sub nivelul de 7% va marca un nou minim istoric. În contextul aderării la zona euro, dobânda-cheie nu trebuie să depăşească cu mai mult de 2% media acesteia în trei ţări cu cele mai mici rate. În prezent, România deţine cea mai mare dobândă-cheie din UE.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite