BNR menţine dobânda-cheie de teama inflaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Naţională a României (BNR) a hotărât ieri să menţină dobânda de politică monetară la minimul istoric de 6,25% pe an, decizia fiind anticipată de analişti în contextul temerilor legate de o creştere semnificativă a inflaţiei ca urmare a majorării TVA la 24%.

Banca centrală a scăzut rata dobânzii în primele patru şedinţe de politică monetară din acest an, de la 8% la minimul istoric de 6,25%.

Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI la Bucureşti, a declarat ieri că BNR nu trebuie să înăsprească politica monetară după majorarea TVA, întrucât efectele vor fi temporare şi se vor disipa în a doua parte a anului 2011. Totuşi, acesta a adăugat că banca centrală trebuie să rămână „vigilentă".

„Creşterea TVA va avea un efect temporar asupra inflaţiei, dar ne aşteptăm ca aceste efecte să se disipeze în a doua parte a anului 2011. Nu cred că politica monetară necesită o înăsprire din cauza majorării TVA. BNR trebuie să rămână vigilentă", a spus Franks.

De asemenea, BNR a decis ieri să menţină nivelul rezervelor minime obligatorii la 15% pentru pasivele în lei, respectiv 25% pentru cele în valută. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite