BNR dă un impuls ieftinirii creditului în lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După un an şi jumătate, Banca Naţională a României a hotărât ieri să reducă dobânda de politică monetară la minimul-record de 6%, creând astfel premisele ieftinirii creditelor în lei.

Membrii Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) au hotărât ieri să reducă dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, până la minimul-record de 6%. Incertitudinile la nivel european şi presiunile inflaţioniste au constrâns Banca Naţională să menţină dobânda-cheie la nivelul de 6,25% pentru aproape 18 luni.

Reducerea dobânzii vine în contextul în care preţurile de consum au scăzut în septembrie pentru a patra lună consecutiv, pe fondul ieftinirii alimentelor, iar inflaţia anuală a coborât la 3,45%, nivelul minim de după 1990, şi a intrat în intervalul ţintit de BNR pentru acest an. Un sondaj realizat de Bloomberg arată că 14 dintre cei 15 economişti intervievaţi se aşteptau ca BNR să menţină nivelul dobânzii-cheie de teama plecării capitalului din ţară (o dobândă mai mică reprezintă un randament mai mic pentru investitorii care-şi plasează resursele în lei).

Românii se mai împrumută doar în valută

Decizia BNR transmite un semnal în piaţă pentru revigorarea creditării şi susţinerea creşterii economice. În condiţiile unei dobânzi-cheie mai mici, creditele în lei s-ar putea ieftini în următoarele luni. „Ajustarea treptată a condiţiilor monetare reale în sens larg este aşteptată a se reflecta în nivelul dobânzilor practicate la creditele acordate de băncile comerciale", se arată într-un comunicat al Băncii Naţionale.

Tot reprezentanţii BNR notează că „deficitul de cerere agregată persistă, iar revigorarea creditului acordat sectorului privat rămâne modestă". În ultimii aproape doi ani, creditarea a bătut pasul pe loc, iar românii care s-au încumetat să se împrumute au optat pentru finanţările în valută, în special euro, datorită costurilor mai reduse comparativ cu cele practicate pentru lei. Soldul creditelor în valută contractate de populaţie de la bănci a crescut cu 3,16% în intervalul septembrie 2010 - septembrie 2011, până la echivalentul a 15,83 miliarde euro. În acelaşi interval, soldul împrumuturilor în lei ale românilor a scăzut cu 4,3%, până la echivalentul a 8,2 miliarde de euro. 

info
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite