BNR anunţă ieftinirea creditelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mugur Isărescu, şeful BNR, susţine că băncile vor avea mai multe resurse şi vor trebui să taie dobânzile.

Băncile comerciale vor avea mai multă lichiditate şi vor trebui să reducă dobânzile, odată cu venirea primăverii şi topirea zăpezilor, a declarat ieri guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu. „A venit primăvara, se topesc zăpezile, băncile vor avea mai multe lichidităţi şi chiar şi cele mai încăpăţânate vor trebui să reducă dobânzile, că n-au încotro", a spus Isărescu.

Declaraţia guvernatorului BNR sugerează că banca centrală va căuta să lase mai multă lichiditate în piaţa bancară, ceea ce se va realiza, cel mai probabil, printr-o reducere a rezervelor minime obligatorii în şedinţa de politică monetară din 29 martie.

Creditarea în lei, încurajată

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a redus în acest an dobânda de politică monetară de două ori, până la minimul istoric de 5,5% pe an. În schimb, boardul băncii centrale a hotărât să menţină nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, respectiv de 15% pentru moneda naţională şi 20% pentru devize străine.

Şi Bogdan Olteanu, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, a declarat recent că se aşteaptă la reduceri ale dobânzilor la împrumuturile acordate în lei în perioada următoare. „BNR a redus dobânda de politică monetară în două rânduri, în ultimele două luni, iar acest lucru se repercutează cu o întârziere de câteva luni asupra sistemului financiar. Ne aşteptăm să existe reduceri ale dobânzilor la creditarea în lei de către bănci", a spus Olteanu. El a adăugat că BNR va lua măsuri pentru a încuraja în continuare creditarea în lei, ca alternativă la cea în euro. 

5,5% este nivelul actual al ratei dobânzii de politică monetară.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite