BNR a ratat pentru al cincilea an consecutiv ţinta de inflaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rata anuală a inflaţiei va continua să crească în al doilea trimestru, estimează Banca Naţională a României (BNR), adăugând că nu va reveni în acest an în intervalul ţintit, de 2 - 4%, ci doar în cursul anului 2012. Acest lucru înseamnă că banca centrală va rata ţinta pentru al cincilea an consecutiv.

"Prognoza actualizată a evoluţiilor macroeconomice relevă o creştere temporară a ratei anuale a inflaţiei în trimestrul doi, ca urmare a şocurilor induse de factori aflaţi în afara sferei de influenţă directă a gestiunii cererii agregate realizată prin instrumentele băncii centrale, în special a presiunilor generate - similar cazului majorităţii economiilor emergente - de evoluţia preţurilor internaţionale ale produselor alimentare şi combustibililor", se arată într-un comunicat transmis de Consiliul de Administraţie al BNR după şedinţa de politică monetară.

Rata anuală a inflaţiei a crescut de la 7,6% în februarie până la 8,01%, nivelul maxim înregistrat după luna august 2008.

Banca centrală notează că accelerarea inflaţiei a fost determinată de materializarea riscurilor de natura ofertei legate de creşterea semnificativă a preţurilor produselor alimentare şi ale combustibililor, evidenţiate în cadrul raportului asupra inflaţiei din luna februarie 2011, în contextul accentuării presiunilor acumulate pe pieţele internaţionale ale materiilor prime.

"Cu toate acestea, scenariul de bază al actualei proiecţii anticipează reluarea dezinflaţiei în al doilea semestru al anului 2011, odată cu disiparea efectului direct al majorării TVA, urmată de revenirea şi menţinerea ratei inflaţiei în interiorul intervalului de variaţie din jurul ţintei centrale în cursul anului 2012", se precizează în comunicat.

Banca centrală ţinteşte pentru 2011 şi 2012 încadrarea inflaţiei în intervalul 2% - 4%.

În aceste condiţii, noua prognoză de inflaţie a BNR pentru finele acestui an se plasează peste 4%.

În urmă cu trei săptămâni, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, afirma că noua prognoză de inflaţie nu va depăşi 5%, sugerând astfel că va fi în afara intervalului ţintit de BNR.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite