BNR se uită pieziş la creşterea economică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O majorare a PIB peste potenţial inflamează preţurile Conducerea Băncii Naţionale a României (BNR) consideră că, dacă economia creşte cu peste 6%, media scumpirilor nu poate scădea

O majorare a PIB peste potenţial inflamează preţurile

Conducerea Băncii Naţionale a României (BNR) consideră că, dacă economia creşte cu peste 6%, media scumpirilor nu poate scădea sub 3%.

Când cererea de mărfuri şi servicii creşte prea mult faţă de posibilităţile de acoperire din oferta internă, specialiştii spun că "economia se supraîncălzeşte". Principalul simptom care arată că ne confruntăm cu supraîncălzirea este acela că scumpirile îşi continuă marşul, chiar dacă autorităţile întreprind diverse măsuri de contracarare.

Cam aşa s-a şi întâmplat în România, cel puţin în prima jumătate a acestui an: creşterea economică a fost spectaculoasă, cererea fiind maximă la aproape toate categoriile de produse, ceea ce a condus la favorizarea scumpirii acestora (dacă ai cerere, preţul poate creşte chiar şi peste limitele rezonabilului).

Situaţia astfel creată convine atât producătorilor, cât şi importatorilor de mărfuri, dar scumpirile (inflaţia) ne afectează, în final, pe toţi. De aceea, reprezentanţii Băncii Naţionale - instituţie pentru care ţintirea inflaţiei este un obiectiv central - nu văd cu aceeaşi satisfacţie (precum statisticienii, de pildă) creşterea economică din ultima perioadă.

În zona euro nu intri cu inflaţie mare

"Orice creştere a PIB peste 6% - care este potenţialul economiei - are ca efect menţinerea inflaţiei la cote ridicate. Este foarte puţin probabilă temperarea acesteia sub 3%", a declarat ieri economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, într-o conferinţă pe teme economice.

El a adăugat că banca centrală îşi menţine obiectivul privind aderarea României la zona euro în 2014. Însă, precizăm noi, pentru a adera la zona euro, va trebui să ţinem scumpirile sub control atât de bine, încât media inflaţiei să nu depăşească cu mai mult de două procente pe aceea din ţările cele mai performante din acest punct de vedere. Spre exemplu, dacă referinţa va fi de 1% în cei doi ani anteriori aderării, noi ar trebui să nu depăşim pragul de 3%.

Reamintim că, în primul semestru din 2008, creşterea economică a fost de 8,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar estimările guvernului indică, pentru întregul an, un avans al PIB între 8,5% şi 9,1%. De cealaltă parte, inflaţia anuală a ajuns, în august, la 8,02%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Isărescu: reducerea creşterii nu înseamnă recesiune

"O slăbire a creşterii economice, un ritm pozitiv, dar care după unii este prea mic, asta este politizare. Nu mai este ştiinţa noastră. O ducem la politicieni să se înţepe, dar noi trebuie să ţinem stindardul, să utilizăm noţiunile", a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul conferinţei "Tinerii Economişti".

El a precizat că recesiunea este definită, din punct de vedere tehnic, ca o creştere negativă a PIB timp de două semestre. "Dacă nu înţelegem ce este recesiunea şi spunem că o creştere economică de 4% este recesiune, atunci se rupe firul", a mai spus Isărescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite