În 2006, BNR ţinteşte inflaţia la 5% şi o nimereşte la 6,5%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru 2006, calculele sunt, în schimb, făcute bine: creşterea preţurilor administrate - angajamente asumate de România în procesul de integrare europeană - vor fi responsabile pentru 3 puncte

Pentru 2006, calculele sunt, în schimb, făcute bine: creşterea preţurilor administrate - angajamente asumate de România în procesul de integrare europeană - vor fi responsabile pentru 3 puncte procentuale din inflaţia pe 2006. Pentru că la preţuri administrate nu mai avem loc de întors, iar la preţurile volatile (ouă, lapte şi produse alimentare, combustibili) influenţa băncii centrale e limitată, BNR este nevoită să strângă la maximum şurubul creditelor: banii care băltesc în piaţă, din ce în ce mai mulţi, peste puterile de sterilizare ale BNR (volumul sterilizărilor din 2005, 7,8% din PIB), şi care se duc numai în consum - în special de produse importate - trebuie strânşi cumva. Dacă anul trecut românii au avut bani mai mulţi - influenţa cotei unice, creşterea salariilor bugetarilor şi expansiunea creditului neguvernamental -, anul ăsta creditele vor fi mai puţine şi mai scumpe, iar creşterile salariale, limitate. Dacă în anii trecuţi creşterile salariale au fost sub creşterile de productivitate, trendul s-a inversat anul trecut, când au depăşit sporul de productivitate. Oficialii Băncii Naţionale susţin că un şurub al creditelor bine strâns în 2006 ne va asigura o inflaţie de 4% - de data asta ţintă reală, spune viceguvernatorul Cristian Popa - în 2007. Menţinerea ţintei oficiale de 5 la sută e necesară pentru a nu stârni aşteptări inflaţioniste, în plus dă un mesaj ferm de întărire a politicii monetare. "Nu relaxăm politicile monetare, suntem pregătiţi să utilizăm tot setul de măsuri pentru a contracara creşterea inflaţiei; avem şi un mix de politici economice pe care le-am discutat cu guvernul", zice Isărescu.
Pentru 2006, stimularea economisirii
În 2006, BNR va acţiona pentru a diminua excesul de cerere. Sub acestă exprimare sofisticată finanţiştii spun că românii trebuie să consume cât au, să facă credite la un nivel rezonabil şi să şi economisească. Ba chiar şi cursul de schimb va fi "pişcat" de BNR dacă aprecierea leului se va dovedi prea viguroasă. Iar dacă nu vor de vorbă bună, are Banca Naţională grijă să-i aducă la un comportament rezonabil: creşterea dobânzilor la credite, 40% din valuta băncilor obligatoriu la BNR, capac pe creditul instituţiilor financiare nebancare. Ministerul de Finanţe pare să acţioneze în acord cu banca centrală: o ţintă de deficit bugetar convenabilă, trecerea de la cheltuielile de consum la cele pe investiţii, politică salarială mai prudentă. În plus, MFP a anunţat că va prefera împrumuturile de pe piaţa internă în detrimentul celor acordate de instituţii financiare străine. BNR a anunţat un calendar exact privind evaluarea inflaţiei în 2006, ne-excluzând luarea altor măsuri ferme de supraveghere a pieţelor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite