BNR ar putea întări politica monetară, în 2007

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Estimările analiştilor economici indică faptul că, pe parcursul anului viitor, dobânda de intervenţie a băncii centrale ar putea ajunge la 9%. Piaţa bancară se aşteaptă la întărirea

Estimările analiştilor economici indică faptul că, pe parcursul anului viitor, dobânda de intervenţie a băncii centrale ar putea ajunge la 9%.
Piaţa bancară se aşteaptă la întărirea politicii monetare prin majorarea dobânzii de intervenţie a Băncii Naţionale. Un studiu realizat de UniCredit arată faptul că, până la sfârşitul acestui an, dobânda de politică monetară ar putea fi majorată de la 8,75% la 9%. Următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie al BNR este pe data de 28 decembrie.
În schimb, Aurelian Dochia, director general al BRD Groupe SG Corporate Finance, consideră că oficialii Băncii Naţionale vor ezita să majoreze dobânda de intervenţie la următoarea şedinţă de politică monetară. "Cred că nici guvernatorul BNR nu ar putea spune, în acest moment, ce decizie va lua la şedinţa din decembrie", a declarat, pentru Adevărul, Aurelian Dochia. Totuşi, este posibil ca oficialii băncii centrale să îşi păstreze această opţiune pentru prima parte a anului viitor.
Astfel, condiţiile monetare, cele care influenţează costul creditelor, s-ar putea înăspri anul viitor. Mai mult, raportul realizat de UniCredit indică faptul că, dacă Banca Naţională majorează dobânda de intervenţie la 9%, atunci va menţine acest nivel pe întreaga perioadă a anului viitor. Estimările UniCredit arată că abia în anul 2008 dobânda de politică monetară ar putea fi redusă la 8,5%.
Presiuni inflaţioniste din partea guvernului
În ultimul raport asupra inflaţiei publicat de banca centrală este subliniat faptul că una dintre presiunile cu potenţial inflaţionist vine din partea guvernului. Astfel, o execuţie bugetară mai relaxată ar genera un volum mai mare de cheltuieli, ceea ce ar conduce la accentuarea dezechilibrului dintre cererea şi oferta de bunuri. Iar studiul realizat de UniCredit indică un deficit bugetar de 2,2% din produsul intern brut (PIB), pentru finalul acestui an.
Mai mult, la ultima rectificare bugetară, ce a avut loc în această săptămână, Executivul a reafirmat ţinta deficitului bugetar de 2,5% din PIB, pentru decembrie 2006, deşi ultimele date indicau un excedent bugetar, după primele 10 luni.
Aurelian Dochia explică faptul că, în primul rând, stabilirea deficitului bugetar are mai degrabă un caracter politic. Pentru a ajunge la un deficit de 2,5% din PIB, Executivul ar trebui să mai cheltuie cel puţin două miliarde de euro. "Nu ştiu cum ar putea fi cheltuiţi atâţia bani în numai două luni. Decât dacă ar arunca banii pe fereastră. În mod normal, nu se poate întâmpla, şi cred că deficitul bugetar va fi mai mic de 2,5%", spune Dochia.
Estimările UniCredit nu cred în atingerea ţintelor bugetare nici în anul următor. Astfel, guvernul şi-a propus un deficit bugetar de 2,8% din PIB, în timp ce studiul UniCredit indică un nivel de 2,3%.
Aşteptări pentru continuarea aprecierii leului
Moneda naţională ar putea continua tendinţa de apreciere, atât în ultima parte a acestui an, cât şi pe parcursul lui 2007. Astfel, estimările UniCredit indică un curs de schimb de 3,49 lei noi/euro pentru finalul acestui an, nivelul urmând să se reducă la 3,47 lei noi/euro în martie 2007 şi 3,45 lei noi/euro în decembrie 2007.
Estimările sunt susţinute şi de opiniile jucătorilor din piaţa valutară, care precizează că atât sentimentul speculatorilor, cât şi cel al corporaţiilor s-a schimbat. La începutul acestei luni, cele mai multe opinii indicau o depreciere a monedei naţionale până la finalul acestui an, având ca suport creşterea masivă a importurilor din lunile de iarnă. Totuşi, pe măsură ce leul a continuat să se aprecieze, estimările s-au schimbat, mizând pe o continuare a tendinţei de apreciere.
Mai mult, studiul UniCredit arată faptul că următorii doi ani ar putea aduce o diminuare a presiunii de depreciere a leului. Deficitul de cont curent, estimat pentru acest an la 10%, s-ar putea reduce în perioada 2007-2008 la 8,5% din PIB. Spre deosebire de estimările UniCredit, previziunile Comisiei Naţionale de Prognoză indică o menţinere, pentru următorii doi ani, a deficitului de cont curent la 9%. Totuşi, în ciuda unui dezechilibru extern accentuat, aderarea României la Uniunea Europeană ar putea atrage un volum ridicat de investiţii străine, care vor conduce la menţinerea tendinţei de apreciere a monedei naţionale şi finanţarea deficitului de cont curent.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite