BNR pune leasingul sub plafonul de îndatorare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Naţională a României (BNR), care va elabora Normele de aplicare a Legii privind instituţiile financiare nonbancare, ar putea stabili un plafon pentru gradul de îndatorare al clienţilor

Banca Naţională a României (BNR), care va elabora Normele de aplicare a Legii privind instituţiile financiare nonbancare, ar putea stabili un plafon pentru gradul de îndatorare al clienţilor persoane fizice.
Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a declarat, ieri, că instituţiile financiare nonbancare "vor intra, cel mai probabil, şi sub incidenţa Biroului de Credit. Nu ştiu cum vor fi normele, dar va trebui să existe şi un nivel de plafonare pentru gradul de îndatorare a populaţiei". În cazul băncilor, normele prudenţiale stabilesc un nivel maxim de îndatorare reprezentând 40% din veniturile unui client. Altfel spus, rata lunară şi dobânda plătită de o persoană fizică nu poate depăşi 40% din salariile şi celelalte venituri ale familiei. La finele lunii ianuarie, guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă ce reglementează activitatea instituţiilor financiare nebancare, printre care se numără societăţile de leasing şi cele de credit de consum. Ordonanţa prevede că BNR este singura autoritate în măsură să decidă dacă activitatea desfăşurată de o entitate este de natura activităţii de creditare şi intră sub incidenţa acestui act normativ.
Asociaţia Societăţilor de Leasing din România (ASLR) a apreciat că noile reglementări vor îngreuna activitatea firmelor de profil şi a criticat unele prevederi, în special restricţiile la finanţarea prin emiterea de obligaţiuni. Piaţa naţională de leasing a fost estimată la circa două miliarde de euro la sfârşitul anului 2005.
împrumuturile, un sfert din pib
Soldul creditelor pentru populaţie va creşte şi în acest an, în termeni reali, dar ritmul va fi cel mult la nivelul din 2005, a mai declarat Florin Georgescu. El a estimat că volumul total al creditului (finanţări acordate populaţiei şi firmelor, exclusiv instituţiile publice - n.r.) va depăşi la sfârşitul acestui an nivelul de 24% din PIB, comparativ cu 22% din PIB în 2005.
Potrivit datelor BNR, Creditul neguvernamental a crescut anul trecut cu 45,3% (33,8% în termeni reali), la 60,673 miliarde de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite