BNR promite ieftinirea creditelor, în doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

bancară, ce presupune o altă abordare privind adecvarea capitalului la risc (Basel II). Astfel, pentru creditele acordate, băncile trebuie să deţină un capital propriu minim de 8%, ponderat în

bancară, ce presupune o altă abordare privind adecvarea capitalului la risc (Basel II). Astfel, pentru creditele acordate, băncile trebuie să deţină un capital propriu minim de 8%, ponderat în funcţie de tipul finanţării. Iar acest capital înseamnă, de fapt, un cost pentru bancă, pentru că reprezintă nişte fonduri pe care nu le poate folosi în creditare.
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României, a explicat, în cadrul seminarului EU-Cofile organizat de BNR, Asociaţia Română a Băncilor şi Alpha Bank, că modificarea ponderilor de risc de credit reprezintă nişte înlesniri la acordarea de împrumuturi. Astfel, pentru creditele de consum acordate populaţiei, ponderea de risc era stabilită, prin reglementările actuale, la 100% din împrumut. Însă, prin trecerea la normele Basel II, ponderea de risc scade la 75%. Adică, pentru un credit de consum în valoare de 100 RON, banca trebuia să deţină, după normele actuale, un capital propriu minim de 8 RON. Însă, începând cu anul viitor, împrumutul de 100 RON va fi ponderat cu 75%. Din această valoare, banca trebuie să pună deoparte 8%, rezultând un capital minim de 6 RON. Iar banii suplimentari vor putea fi introduşi în creditare.
Pe de altă parte, reducerea ponderilor de risc nu înseamnă neapărat că, de anul viitor, băncile vor acorda credite mai ieftine. Motivul ţine de faptul că implementarea prevederilor Basel II constituie un cost pentru bănci. Mai mult, un sondaj realizat de BNR, la jumătatea acestui an, arată faptul că aproximativ jumătate din băncile din ţara noastră vor folosi, şi în 2007, vechile norme, urmând să le implementeze abia în 2008. Totuşi, faptul că, din 2008, băncile vor avea mai mulţi bani la dispoziţie va pune presiune pe scăderea dobânzilor, aşa cum a demonstrat vara anului trecut, când banca centrală a atras mai rar fondurile suplimentare ale instituţiilor de credit.
Fără limitarea ratei, până în 2009
O altă promisiune de înlesnire a creditării o constituie renunţarea la prevederile care limitează nivelul ratei împrumutului la 30% pentru creditele de consum, respectiv 35% pentru cele ipotecare şi imobiliare. Adrian Vasilescu a explicat faptul că această normă a BNR ar putea fi eliminată în circa doi ani. Astfel, restricţiile asupra ratei vor fi menţinute atâta timp cât va persista diferenţa dintre cererea de consum şi oferta de bunuri şi servicii.
Totuşi, renunţarea la restricţiile asupra ratei de credit nu înseamnă neapărat că băncile vor acorda credite mai mari. Consilierul guvernatorului BNR a subliniat că, în statele cu economii dezvoltate, băncile sunt cele care se limitează singure la 30% din venitul net.
"Practic, suntem în afara sistemului bancar european cu norma privind limitarea ratei de credit. Dar deşi nu găsim astfel de restricţii la Banca Central Europeană sau la alte bănci centrale din UE, condiţii similare cu cele impuse de Banca Naţională le găsim în indicatorii stabiliţi de societatea civilă", spune Adrian Vasilescu. Spre exemplu, creditele în valute exotice - franci elveţieni şi yeni japonezi - au apărut, pentru prima oară, în statele vest-europene. Dar Banca Central Europeană nu a impus restricţii privind limitarea riscului valutar generat de împrumuturile în franci elveţieni sau în yeni, ci băncile comerciale au fost cele care au încetinit ritmul creditării în valute exotice.
Recent, banca centrală a Bulgariei a renunţat la orice restricţie asupra creditelor, dar şi-a păstrat dreptul ca, în cazul în care ritmul împrumuturilor acordate populaţiei va depăşi 20%, atunci va reintroduce restricţiile asupra creditării.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite