BNR are probleme cu controlul inflatiei din cauza scumpirilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Posibila crestere dupa 1 ianuarie a TVA ar putea determina Banca Nationala a Romaniei sa ridice la 6,5% tinta de inflatie pentru anul viitor, a declarat guvernatorul Mugur Isarescu, potrivit Reuters.

Posibila crestere dupa 1 ianuarie a TVA ar putea determina Banca Nationala a Romaniei sa ridice la 6,5% tinta de inflatie pentru anul viitor, a declarat guvernatorul Mugur Isarescu, potrivit Reuters. Banca permite un interval de variatie a ratei inflatiei de 1% fata de obiectivul stabilit la inceputul anului, respectiv un nivel de 5% al inflatiei. "Daca impozitele indirecte vor creste, probabil vom majora tinta stabilita pentru inflatie la 6% sau 6,5%", a precizat Isarescu. Tinta va fi reactualizata la momentul trecerii la noul regim de tintire directa a inflatiei, in luna august. Pentru acest an, BNR doreste incadrarea inflatiei in intervalul 7-7,5%. in timpul discutiilor de saptamana trecuta cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) a aparut ideea majorarii Taxei pe Valoarea Adau gata. Aceasta masura ar putea compensa reducerea incasarilor bugetare, ca urmare a introducerii, la inceputul acestui an, a cotei unice de impozitare. Acest lucru va determina cresterea preturilor, a apreciat Isarescu, adaugand ca schimbarea structurii impozitelor este parte a unui program de reducere a impozitelor directe, care va avea, in general, efecte benefice asupra economiei. Guvernatorul BNR a mentionat ca exista riscul ca Romania sa depaseasca in acest an tinta de inflatie, ca urmare a majorarii neasteptate a preturilor administrate si a cotatiilor inalte ale petrolului pe pietele internationale. Isarescu a adaugat ca nu exista nici un motiv ca Romania sa incetineasca ritmul integrarii in UE, chiar daca gruparea europeana se confrunta cu o serie de probleme rezultate in urma respingerii Constitutiei europene de catre Franta si Olanda, precum si ca urmare a esecului in privinta adoptarii bugetului pentru perioada 2007-2013. "Cred ca adoptarea euro de catre Romania se va intampla intre 2012 si 2014", a declarat oficialul.
Leul nu va mai creste dupa denominare
"Nu cred ca leul se va mai aprecia. Exista inca o serie de presiuni, insa nu cred ca va creste semnificativ", a adaugat guvernatorul. BNR a adoptat o serie de masuri pentru a opri aprecierea monedei nationale, prin interventii si prin reducerea cu 4,5 puncte a ratei dobanzii de referinta de la inceputul anului.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite