BNR şi-a sporit măsurile de precauţie împotriva capitalurilor speculative

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Naţională şi-a luat măsuri sporite de precauţie împotriva capitalurilor speculative şi a completat regulamentul valutar cu noi măsuri de salvgardare. BNR poate institui astfel

Banca Naţională şi-a luat măsuri sporite de precauţie împotriva capitalurilor speculative şi a completat regulamentul valutar cu noi măsuri de salvgardare.
BNR poate institui astfel obligativitatea rezidenţilor şi nerezidenţilor de a notifica băncii centrale, cu 10 zile înainte, intenţia de a efectua operaţiuni valutare de capital pe termen scurt, poate stabili plafoane pentru operaţiunile valutare care generează întrări/ieşiri de capital, să reţină în contul său, pe o perioadă determinată, o parte din sumele care provin din operaţiuni valutare şi care generează intrări/ieşiri de capital. BNR îşi mai rezervă dreptul aplicării unui comision la iniţierea tranzacţiilor de pe piaţa valutară interbancară în scopul efectuării de operaţiuni valutare de capital, care au ca obiect vânzarea-cumpărarea de valută sau stabilirea unei rate mai mari a rezervelor minime obligatorii pentru sumele ce reprezintă intrări de capital pe termen scurt şi care sunt deţinute de rezidenţi sau nerezidenţi la instituţiile de credit. La acestea se adaugă şi instituirea unor restricţii de scadenţă şi de iniţiere de noi operaţiuni valutare de capital pe termen scurt, precum şi noi măsuri de control valutar. Aceste măsuri se aplică operaţiunilor cu unităţi ale organismelor de plasament colectiv, creditelor şi împrumuturilor financiare pe termen scurt, operaţiunilor în conturile curente şi de depozit, transferurilor de capital cu caracter personal. BNR va notifica Comisia Europeană şi statele membre înaintea adoptării unor astfel de măsuri.
Acestea vor putea fi aplicate cel mult o perioadă de şase luni, "în eventualitatea în care fluxurile de capital pe termen scurt de o amploare deosebită provoacă perturbări grave în aplicarea politicii monetare şi a cursului de schimb, având ca efect, în principal, variaţii semnificative ale lichidităţii interne şi dezechilibre semnificative ale balanţei de plăţi".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite