BNR va majora a treia oară proiecţia de inflaţie pentru 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economistul-şef al băncii centrale, Valentin Lazea, spune că în iulie a fost atins vârful scumpirilor Având în vedere scumpirile tot mai mari la alimente, dar şi creşterea tarifelor la

Economistul-şef al băncii centrale, Valentin Lazea, spune că în iulie a fost atins vârful scumpirilor

Având în vedere scumpirile tot mai mari la alimente, dar şi creşterea tarifelor la energie, oficialii BNR vor fi nevoiţi să revizuiască în sus aşteptările privind inflaţia.

Mai multe analize anterioare ale Băncii Naţionale a României (BNR) arătau că există câteva grupe de mărfuri alimentare la care preţurile cresc accelerat, împingând inflaţia la cote-record. Peste acele tendinţe au venit, ceva mai târziu, scumpirea curentului şi gazelor naturale, de la 1 iulie, cu 5,3% şi, respectiv, 12,5%.

Toate acestea se adaugă unor presiuni inflaţioniste mai vechi, între care se numără decalajul tot mai mare dintre oferta (producţia) internă şi cererea în continuă creştere, ca şi avansul creditării. Astfel de evoluţii îi determină pe analiştii şi oficialii BNR să revină din nou, pentru a treia oară de la începutul acestui an, asupra proiecţiei de inflaţie.

Confirmarea că proiecţia va fi revizuită în sus a venit chiar de la economistul-şef al băncii centrale, Valentin Lazea, care a intervenit într-o emisiune la Money Chanel.

Supraîncălzire şi tensiuni sociale

"Eu n-am să vă dezvălui exact cifra de prognoză a BNR, pentru că acest lucru va fi făcut în proximul raport privind inflaţia, care va apărea săptămâna viitoare. Oricum, proiecţia va fi revizuită în sus faţă de prognoza anterioară, care era de 6,0%.

Deci nu vă dau cifra exactă, dar presiunile inflaţioniste se accentuează", a precizat Lazea. Oficialul BNR a mai afirmat că luna iulie va consemna cel mai mare nivel al inflaţiei din 2008, evitând, însă, să se pronunţe şi asupra cifrelor ce ar putea fi atinse în iulie.

România trebuie să mizeze în continuare pe o creştere economică rapidă, pentru a evita tensiunile sociale şi a restrânge diferenţele de nivel de trai faţă de majoritatea cetăţenilor UE, în pofida riscurilor de supraîncălzire macroeconomică.

Declaraţia, acordată ieri agenţiei Reuters şi citată de Mediafax, aparţine ministrului finanţelor, Varujan Vosganian, care a recunoscut, astfel, pericolul supraîncălzirii economiei. Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor al României este echivalent cu circa o treime din media celor 27 de state ale Uniunii Europene şi, totodată, reduce media celorlalte state foste comuniste membre ale blocului comunitar.

Scumpiri-record în Europa

Rata medie a inflaţiei anuale în statele Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a atins 4,4% în iunie, faţă de 3,9% în mai. Acesta este cel mai ridicat nivel al avansului preţurilor de consum din martie 2000 până în prezent, se arată într-un comunicat al OCDE.

Cea mai importantă creştere a fost înregistrată la preţurile din sectorul energetic, respectiv 19,3% în cele 12 luni încheiate la 30 iunie, faţă de 14,7% în mai, în timp ce preţurile la alimente au avansat cu 6,5%, comparativ cu 6% în luna anterioară. Excluzând energia şi alimentele, inflaţia medie anuală în statele OCDE a fost de 2,2%, comparativ cu 2,1% în mai.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite