BNR dă liber total la credite!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii instituţiilor de credit spun însă că nu se vor avânta să acorde împrumuturi cât mai mari populaţiei Oficialii Băncii Naţionale au afirmat, la sfârşitul

Reprezentanţii instituţiilor de credit spun însă că nu se vor avânta să acorde împrumuturi cât mai mari populaţiei

Oficialii Băncii Naţionale au afirmat, la sfârşitul săptămânii trecute, că vor renunţa la restricţia privind limitarea gradului de îndatorare a populaţiei şi impunerea unui avans minim de 25% pentru împrumuturile ipotecare.

Banca centrală nu va mai impune instituţiilor de credit să limiteze rata lunară la 35% din veniturile clientului, în cazul creditelor imobiliare şi 30% în cazul celor de consum, respectiv 40% plafonul general pentru toate creditele adunate. "Va avea loc un transfer de responsabilitate de la banca centrală la instituţiile de credit, decizia BNR având o legătură directă cu intrarea României în Uniunea Europeană", a precizat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, citat de NewsIn.

Dar în ciuda eliminării restricţiilor BNR, oficialii instituţiilor de credit spun că vor rămâne prudenţi. Preşedintele HVB Ţiriac, Dan Pascariu, a declarat, citat de Mediafax, că băncile de top vor acţiona cu multă prudenţă, deşi concurenţa va fi intensă. "Rămâne de văzut, dar nu trebuie neglijat că pe piaţa imobiliară s-ar putea produce şi o prăbuşire a preţurilor", subliniază Pascariu. Totodată, Eugen Rădulescu, preşedintele CEC, consideră că avansul ar putea să scadă, iar gradul de îndatorare să crească, însă mişcările nu vor fi abrupte. "Mi se pare caraghios ca un client care are un venit de 2.000 de euro să aibă o rată de numai 35% din venit. Clientul poate să aibă o rată mai mare fără să pună în pericol banca sau pe el", a explicat Rădulescu.

În plus, Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank, a declarat pentru Adevărul că relaxarea condiţiilor impuse de Banca Naţională nu vor face o prea mare diferenţă în piaţa creditelor. "Chiar dacă ar fi eliminat de tot gradul de îndatorare, băncile cu acţionari străini, cu politici bune de risc, nu se vor avânta să acorde credite cu rata de 100% din venit", subliniază economistul-şef al Raiffeisen Bank.

Eliminarea restricţiilor nu este lipsită de riscuri

Relaxarea creditării ar putea fi modalitatea prin care unele instituţii de credit îşi vor majora cota de piaţă. În prima parte a acestei luni, Patrick Gelin, preşedintele BRD-GSG, spunea că, în cadrul Societe Generale, există principiul conform căruia o bancă de retail poate fi profitabilă dacă are o cotă de piaţă mai mare de 5%. Iar la sfârşitul anului trecut, numai patru bănci treceau de acest prag, iar alte şase instituţii aveau o cotă ce varia între 3% şi 4,7%. De aceea, Dragoş Cabat, vicepreşedintele Asociaţiei CFA România, consideră că noua normă a BNR implică riscuri foarte mari. "Desigur, măsura este în linie cu normele Basel II. Adică se transferă responsabilitatea de la banca centrală la instituţiile de credit. Dar în condiţiile în care unele bănci ţintesc să aibă cât mai mulţi clienţi, este posibil să treacă pe al doilea plan considerentele de prudenţialitate", subliniază Cabat. Astfel, în această săptămână, BNR va publica noua normă, urmând ca băncile comerciale să vină cu anunţuri privind modificările aduse condiţiilor de creditare.

2.500 euro, credit mediu per salariat

Soldul creditelor acordate populaţiei a urcat, la sfârşitul anului trecut, la aproape 40 miliarde de lei. Chiar dacă raportat la numărul angajaţilor, valoarea medie a unui împrumut este aproape cea mai mică din Europa, datele BNR arată că, faţă de luna decembrie 2005, soldul creditelor este cu peste 80% mai mare. Iar în condiţiile în care, la fiecare restricţie BNR, bancherii au căutat portiţe de scăpare, noua măsură ar putea aduce un nou avânt al creditelor. Mai ales că, în acest an, este posibil ca BNR să reducă şi nivelul rezervelor minime obligatorii.

Mi se pare caraghios ca un client cu venituri de 2.000 de euro să aibă o rată de numai 35%
Eugen Rădulescu
preşedinte CEC

Nu trebuie neglijat faptul că pe piaţa imobiliară s-ar putea produce şi o prăbuşire a preţurilor
Dan Pascariu
preşedinte HVB Ţiriac

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite