BNR estimează că, anul viitor, inflaţia va fi de 4,7%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Estimările Băncii Naţionale cu privire la evoluţia preţurilor de consum arată că acestea se vor încadra, în următorii doi ani, în ţintele stabilite. Însă argumentele oficialilor BNR cu

Estimările Băncii Naţionale cu privire la evoluţia preţurilor de consum arată că acestea se vor încadra, în următorii doi ani, în ţintele stabilite. Însă argumentele oficialilor BNR cu privire la această evoluţie nu sunt suficient de puternice pentru a-i convinge pe analiştii financiari.
Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, spune că politica monetară este calibrată pentru a atinge ţinta de inflaţie de 4% din 2007, dar şi pe cea din 2008. şi asta în ciuda mai multor riscuri care fac dificilă atingerea obiectivelor. Astfel, pornind de la rezultatele obţinute în primele zece luni ale anului curent, oficialii băncii centrale estimează, pentru decembrie 2006, o rată anuală a inflaţiei de 4,7%. Florin Cîţu, economistul-şef al Ing Bank, atrage însă atenţia asupra faptului că Banca Naţională a proiectat o rată anuală a inflaţiei similară atât pentru luna decembrie din 2006, cât şi pentru cea din 2007, în condiţiile în care, pe parcursul anului viitor sunt aşteptate o serie de ajustări ale preţurilor administrate. Astfel, economistul-şef al ING Bank consideră că, peste proiecţia BNR, se vor adăuga încă 0,8 puncte procentuale din influenţa preţurilor administrate. "Mai mult, oficialii Băncii Naţionale susţin că au o atitudine proactivă în procesul dezinflaţionist, dar actuala proiecţie indică faptul că, în decembrie 2007, inflaţia va fi de 4,7%, mai mare decât cea de 4,4%, estimată în raportul precedent. Ceea ce înseamnă că BNR ar fi trebuit, la ultima şedinţă a consiliului de administraţie, să majoreze dobânda de intervenţie pentru a întări politica monetară, dar nu a făcut-o", explică Florin Cîţu.
Pe de altă parte, Ionuţ Dumitru, economist-şef Raiffeisen Bank, consideră că, în ciuda unor presiuni inflaţioniste ridicate, ţinta băncii naţionale poate fi atinsă. "Politica monetară este destul de restrictivă, iar excesul de cerere faţă de produsul intern brut, potenţial (n.r. - capacitatea economiei de a produce bunuri fără presiuni de majorare a preţurilor)", explică Ionuţ Dumitru. În plus, preţurile care sunt stabilite liber de către piaţă înregistrează o reducere a ritmului de creştere, în condiţiile unei dezvoltări economice accentuate. "Ceea ce înseamnă că produsul intern brut potenţial este mai ridicat, estimările noastre indicând un nivel de 6%", adaugă economistul-şef al Raiffeisen Bank.
În schimb, Radu Crăciun, analist-şef ABN Amro Bank, spune că scenariul Băncii Naţionale nu este un lucru cert, ci un deziderat. "Proiecţia noastră pentru anul viitor indică o inflaţie de 5,4% în luna decembrie", spune Radu Crăciun. Riscurile inflaţioniste anunţate pentru următoarele 12 luni, printre care alinierea preţurilor administrate şi efectul integrării ţării noastre în Uniunea Europeană asupra preţurilor de consum, dar şi ritmul accelerat al consumului, ridică dificultăţi în atingerea obiectivelor băncii centrale. "Chiar şi guvernatorul BNR spunea că sunt mai mulţi factori de risc", adaugă Radu Crăciun.
Astfel, raportul asupra inflaţiei, prezentat ieri de guvernatorul BNR, subliniază că, pe lângă efectul alinierii preţurilor administrate, un risc major îl constituie relaxarea politicii fiscale în 2007. Guvernul şi-a propus un deficit bugetar de 2,8% pentru anul viitor, ceea ce se traduce printr-o presiune suplimentară pe partea cererii, cu posibile efecte de majorări ale preţurilor de consum. În plus, o altă presiune inflaţionistă ar putea veni din partea salariilor. Raportul BNR subliniază faptul că acest risc este amplificat de tendinţa de sporire a gradului de încordare a pieţei muncii, în special pe segmentul angajaţilor cu nivel mai ridicat de calificare. Adică, din cauza faptului că firmele întâmpină dificultăţi în găsirea unui personal specializat, salariile sporesc peste nivelul productivităţii. Ceea ce înseamnă că în economie intră mai mulţi bani, provocând o presiune de creştere a preţurilor de consum.
Totodată, un alt risc de majorare a preţurilor ar putea veni din faptul că, la 1 ianuarie 2007, ţara noastră intră în Uniunea Europeană. Astfel, este posibil ca unele preţuri să se majoreze, în timp ce altele s-ar putea reduce. Însă Mugur Isărescu precizează că încă nu a fost calculat impactul primului an de aderare asupra preţurilor de consum. "Nu ştim impactul concret, dar ştim că nu va fi unul major", consideră guvernatorul BNR.
Astfel, continuarea procesului dezinflaţionist depinde nu numai de influenţa politicii monetare şi de modul în care Executivul va cheltui veniturile bugetare, dar şi de amploarea în care comercianţii şi firmele din domeniul serviciilor vor majora preţurile profitând de data aderării.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite