Ce măsuri anunţă BNR în draftul scrisorii de intenţie către FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Naţională a României va pune la punct în perioada următoare planuri de urgenţă detaliate pentru situaţiile care ar putea interveni, se arată în draftul scrisorii de intenţie care va ajunge la boardul Fondului Monetar Internaţional.

Banca-punte nu va fi până la urma pusă pe picioare în România, se mai arată în draftul scrisorii de intenţie care urmează sa fie trimisă boardului Fondului Monetar, potrivit hotnews.ro.

Instituţia condusă de Mugur Isărescu va pune la punct în perioada următoare planuri de urgenţă detaliate pentru situaţiile care ar putea interveni. De asemenea, "orice modificări ale măsurilor adoptate în 2011 pentru a limita creditarea în valută acordate populaţiei expuse riscului valutar vor fi convenite cu FMI şi CE, iar pentru a păstra disciplina creditării şi pentru evitarea hazardul moral, ne vom abţine de la adoptarea de iniţiative legislative (de exemplu, propuneri privind legea falimentului personal şi legea privind recuperarea debitelor sau privind modificarea Ordonanţei 50/2010", se mai spune în documentul citat.

"Sectorul bancar românesc îşi menţine la cote bune rezervele de capital, dar continuă să fie vulnerabil la efectele secundare ale crizei din zona euro. Creşterea creditării companiilor a rămas modestă şi chiar s-a redus în cazul companiilor. Creditele neperformante au continuat să crească până la nivelul de 16,8 % în luna iunie faţă de 14,3 % la finele anului 2011, pe fondul deteriorării mediului economic. Rentabilitatea băncilor rămâne slabă, acestea înregistrând pierderi în prima jumătate a anului în principal ca urmare a provizioanelor mai mari. Capitalizarea sectorului bancar a rămas puternică, la 14,7% la finele lunii iunie, deşi cu unele diferenţe între bănci. Piaţa interbancară rămâne fragmentată, iar finanţarea pe segmentul depozitelor a devenit mai eterogenă", se mai arată în draftul scrisorii.

BNR va continua să supravegheze intens sistemul bancar şi să ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că bancile au suficient capital şi lichiditate.

Banca Naţională pregăteşte planuri detaliate de urgenţă, urmând să continue să colecteze date periodice şi detaliate privind creditele restructurate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite